Sayfalar

Uyku Eğitiminde Nasıl Başarılı Olduk


Kaan Efendi Uykuda :)

Oğlum 4 aylık olduğundan beri, uyku en hassas ve takıntılı olduğum konu haline geldi. Oğlumla ilgili en çok gerçekleşmesini istediğim şey ona kendi kendine uyumasını öğretmekti. Kaan kolik bir bebek olduğu için onu uyuturken çektiğim sıkıntılar, uyutma çabalarım beni mahvediyordu. Nefesi kesilip morarana kadar saatlerce ağlar, en sonunda ağlamaktan yorulup sızar kalırdı. Doğal olarak bizde onu rahatlatmak için sallamaktan ve türlü türlü yöntemler üretmekten bitkin düşerdik.

Kolik bir bebek büyütmekte olan bir anne olduğumdan dolayı kolik bebeği maalesef sallamamak dışında başka bir alternatifin olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden de Kaan doğduğundan bu yana sallanmadığı bir çeşit kalmamıştır. Beşikte, kucakta, ana kucağında, ayakta, pusette ve hatta çarşafta sallandı. Özellikle kolik olduğu dönemde başlayan sallanma maceramız sonucunda Kaan sallanmadan uyuyamaz hale geldi.

5.aylıktan itibaren uyku eğitimi hakkında araştırmalara başladım. Uyku eğitimi üzerine kitaplar edindim, uyku danışmanlarının yazılarını okuyarak internetten araştırmalar yaptım. Kendi kendine uyuyan bebeklerin annelerinden nasıl başardıklarını dinledim, velhasıl araştırmadığım kaynak kalmadı. Hatta bir ara uyku danışmanı Seride Karakuşla iletişime geçtim, fakat fiyatların çok yüksek olması nedeniyle danışmanlık almaktan vazgeçmektim.

Araştırmalarım sonucunda bebeklere, uyku eğitiminin 4 ile 6 ay arasında başlanması gerektiği öğrenmiştim ve Kaan’da 5 aylık olduğu için eğitime başlamaya karar verdim. İlk 3 gün boyunca kendi kendine uyutmayı başardım fakat ne olduysa, o üç günden sonra bir türlü devamını getiremedim. Aksine Kaan daha da huysuz, uykuya direnen, uyuturken çığlık çığlığa ağlayan bir bebek haline geldi. Uyku eğitiminde kararlılığın büyük önem taşıdığını öğrendiğim halde maalesef uyku eğitimini kesmek zorunda kaldım. Ay sonu doktorumuza gittiğimizde o sıra stresten sütümün gittiğini ve oğlumun doymadığı için uykuya dalamadığını öğrendim.

İlk denemenin başarısız olmasıyla inanılmaz bir hayal kırıklığına uğramış ve bu eğitimin kolay bir iş olmayacağını daha iyi anlamıştım. Bir gün başarma ümidiyle çalışmalarımı rafa kaldırdım. Zira birkaç hafta içinde ek gıdaya geçecektik ve o dönemde sonucun pek iç açıcı olmayacağını tahmin edebiliyordum. Sonuç olarak ek gıda olayımızın biraz oturmasını beklemeye karar verdim. Bir taraftan da Kaan büyüdükçe işimin daha da zorlaşacağını bildiğim için o daha büyümeden bu işi başarmam gerektiğinin farkındaydım.

7.ayda tekrardan uyku eğitimi için harekete geçtim. Zamanlamaları bir türlü doğru ayarlayamadığımdan dolayı ikinci denememde de sonuç maalesef hüsran oldu. Anne sütünün yeterli gelmemesi, ek gıdaya geçiş derken bu sefer de diş çıkarma sürecimiz başlamıştı.

10.ayda tekrar denememe rağmen sonuç yine başarısız oldu. Nerede hata yapıyorum diye kendimi sorgulayıp durdum. Toplam da 3 kez denedim hepsinde de başarısız olmama rağmen yine de pes etmedim fakat biraz ara verdim.

12.ayda Kaan artık var gücüyle uykuya direnerek zıvanadan çıkar hale geldi. Her diş çıkardığı dönemde sallama şeklinin değiştirilmesini istiyordu. Önceleri ayakta sallanırken birden pusetinde sallanarak uykuya geçmeye başladı. Pusette sallanmakta çözüm olmayıp çarşafta sallanarak uyumak istediği gün, bu sallanma işine artık yeter dediğim gün oldu. Evde tek başıma olduğum için onu çarşafta tek başıma sallayarak uyutmak tek kelime ile beni mahvetmişti. Ne yapıp edip oğluma kendi kendine uyumayı öğreteceğime söz verdim. Öncelikle bunca zaman kitaplarda okuyup araştırarak öğrendiğim tüm bilgileri kafamdan sildim attım. Bu kez tamamen kendi içgüdülerimle ve oğlumu izleyerek hareket etmeye karar verdim ki, iyi ki de öyle yapmışım.

Oğlum tam 12 aylık olduğunda tüm sabrımı toplayarak kendimi bu eğitim için hazırladım ve işe koyulmaya başladım. Önce gece uykusundan başlamalıydım, çünkü en kolay gece uykusuna geçiyordu. Ben de kolay olandan başlayarak bir altyapı oluşturmak istedim. Nasıl mı? Önce Kaan’ın iyice uykusunun gelmesini bekledim oysaki kitaplarda bunun tam tersini yazıyordu; “Çocuğunuzun doğal uyku saatini geçirirseniz, vücudu kortizol dâhil bir takım hormonlar salgılayacak ve bunlar çocuğunuzun hafif gerginleşmesine yol açarak uykuya dalmasını engelleyecektir.” Ama ben dediğim gibi kendi annelik içgüdülerimle hareket etmeye kararlıydım. İlk denememizde iyice uykusu geldiğinde odasına giderek ışığı kapatıp yatağına birlikte uzandık. Kaan böyle bir uykuya geçiş şekline alışık olmadığı için hemen kalktı odanın içinde turlamaya başladı. Ben hiç yerimden kalkmadım ve bir süre uyur numarası yaptım. Kaan benim uyuduğumu düşündüğü için uzunca bir süre odanın içinde kendi kendine dolandı durdu. Uyku daha da fazla bastırmaya başlayınca yanıma gelerek huysuzlanmaya başladı. Bu kez yer yatağının içinde kendini bir oraya bir buraya deviriyor, totosunu havaya dikip sağa sola atıyordu. Ben hala uyku numarasına devam ediyordum. Huysuzluğu iyice artmasına rağmen ben hiçbir şekilde sallamamaya kararlıydım. Benim üzerime çıkmaya çalışıyor, uykuya direnmek için elinden geleni yapıyordu. Ama o kadar uykusu vardı ki ayakta bile duramıyordu. Odaya girmemizin üzerinden 2 saat geçmesine rağmen halen uyanık olarak odadaydık. Ben sabrımın sonuna gelmiş olmama rağmen yine de çaktırmadan yarı açık gözlerle Kaan’ı izliyor, bir yandan da içimden dua ediyordum; “Allah’ım ne olur uyusun ve ben de başardığımı göreyim.” Kaan doğduğundan beri kendi kendine uyuyan bir bebek olmasını çok ama çok istiyordum. Kendi kendine uyuyan çocukların annelerinden hikâyelerini imrenerek, hatta kıskanarak dinliyordum.

2 saatlik maratonun sonunda ne kadar huysuzlanıp dirense de çabalarımın karşılığını görmüştüm. Kaan totosunu attığı yerde sızdı kaldı hem de çığlık çığlığa ağlamadan. Uykuya daldığından emin olmak için öptüm, kokladım ve büyük bir mutlulukla ciddi ciddi uykuya dalmış olduğunu anladım. Hemen koşar adımlarla odadan çıktım, eşimin yanına gidip zafer işareti yaptım. Sonunda başarmıştım, inanılır gibi değildi. Uyuması her ne kadar 2 saati bulduysa da Kaan sonuçta sallanmadan uyumuştu. Kazandığım bu zafer üzerine gaza gelerek kendi kendine uyku seanslarını devam ettirme konusunda daha da isteklendim. Yaptığım programa göre önce gece uykusuna geçişini oturtmam gerekiyordu. Bu yüzden 2.akşam olduğunda yine gece uykusuna geçiş için aynı şekilde odaya girip ışıkları kapattım. Bir önceki gece olduğu gibi 2 saat sonra akıllı oğlum yine kendi kendine uyudu. 3.akşam yaptığımız denemede uykuya geçmesi yine 2 saati buldu. Kazandığım üç zafer benim gibi sabırsız bir insanı bile bir zafer abidesine dönüştürmüştü. O kadar mutluydum ki oğlum 4.akşam 1.5 saatte, sonraki akşam 1 saatte derken en son 10 gün sonrasında en geç yarım saat, en çabuk 10 dakika içinde kendi kendine uyuyabiliyordu.

Bu süreç boyunca özellikle uykuya geçerken oğluma dokunmamaya veya sarılmamaya dikkat ettim. Tamamen bağımsız bir şekilde uyumayı öğrenmeliydi ki bir sonraki aşamada oğlumu odasına bırakıp çıkabileyim. 2 hafta gibi zaman içerisinde Kaan artık gece uykularında tamamen kendi kendine uykuya dalmayı öğrendi. Kaan 1 ay boyunca sadece gece uykusuna bu şekilde geçti.

Kendi kendine uyumanın nasıl müthiş bir şey olduğunu görünce sıra gündüz uykularına da aynı şekilde geçmeye gelmişti. Gündüzleri hala sallanarak uyuyor ve uykuya direnmeye devam ediyordu.

Tam bu dönemde Bursa’ya abimlere gitmiştim ve yabancı ortam Kaan’ın düzenini altüst etmişti. Hele bir de gündüz gezmelerine filan gitmeye başlayınca oğlum uykusunu alamıyor ve huysuzlanıyordu. Dayısının ve evdekilerin gözünde bir önceki ziyaretimizden kalan “Kaan sürekli ağlayan bir çocuk” imajı da giderek pekişiyordu. Oğlumun huzursuzluğu istemesem de bana da yansıyor, bende gereksiz yere strese giriyordum. Hâlbuki misafirlikte olduğumuz için ev işi derdim de yoktu. Aksine oğluma ayıracak bol bol vaktim vardı. Bunun farkına varınca yarım kalan işimi tamamlamaya karar verdim. Kaan’ın gündüz uykularını da düzene sokma zamanı gelmişti. Bu kez işimin daha kolay olduğunu düşünüyordum. Sonuçta Kaan’da kendi kendine uyumak için az da olsa bir alt yapı vardı. Ancak bir yandan da gündüz uykularının eğitiminin çok daha zorlu olduğunu da biliyordum. Uyku ile ilgili yaptığım araştırmaların özeti “Uyku düzeni konusunda çalışmaya başladığınızda önce gece uykuları, sonra sabah uykuları ve en son da öğleden sonra uykularının düzene girdiğini göreceksiniz” idi. İlk aşamada kazandığım zaferden de güç alarak bütün sabrımı toplayıp eğitime başladım. Aslında çok fazla söze gerek yok; ilk aşamada ne yaptıysam aynı şeyleri kararlı bir şekilde uygulamaya devam ettim. Kaan’ın uykusu iyice gelince odaya girdik, perdeleri kapattık. Ben yanına uzandım, Kaan önce odayı turladı, sonra mızmızlandı. Sonunda yatağına gelerek (bu arada yer yatağında yattığımız için büyük kolaylık oldu) totosunu devire devire ilk önceleri yaklaşık 1.5 saatte sabah uykusuna dalmayı başardı. Öğleden sonra da yine aynı şekilde 1.5 saat içinde uykuya geçti. Gündüz uykularını alıştırma denemelerimde ilk gün benim tahminimden de kolay geçti. Aynı şekilde 2.gün, 3.gün eğitime devam ederken bir baktım ki bizim sallanma olayı tarih olmuş. Kaan şu anda yaklaşık 1.5aydır gece uykusuna, 20 gündür ise gündüzleri kendi kendine uyuyor. Uyku eğitiminde başarmak istediğim son şey ise daha önce belirttiğim üzere uyku için Kaan’ı odasına götürüp Kaan’ın gerçekten kendi kendine (yanında ben olmadan) uykuya geçmesini başarmak. Bunu da becerebilirsem değmeyin benim keyfime.

Ben de oğluma 1 yaşından sonra sallanmayı bıraktırmış olmanın haklı gururunu yaşıyorum. Oğlumu ağlama krizlerine sokmadan, çığlık çığlığa bırakmadan uykuya geçme eğitimini tamamlayabildiğim için başarılı olduğumu düşünüyorum. Sallanarak uyuduğu dönemleri düşünüyorum da Kaan sallayarak uyutulduğunda daha çok ağlıyordu. Sonuçta farkında olmadan bazen erken ya da bazen de geç uyutmaya çalışabiliyordum. Bu durumlara Kaan çığlık çığlığa kalarak ve uykuya direnerek tepkisini gösteriyordu. Şimdi uyumadığı zaman biliyorum ki daha uykusu tam olarak gelmemiş ve daha zamanı var. Ayrıca kendi kendine uyumasını öğrendikten sonra uykularının hem süresi hem de kalitesi arttı. Gece ya da gündüz, uykusunun ortasında uyandığında bana ihtiyaç duymadan yeniden geri dalabiliyor ve uyku süresi kendiliğinden uzamış oluyor.

Son olarak bütün annelere bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Bebeğim büyüdü bizim için artık çok geç diye asla düşünmeyin. Çünkü bu eğitim hem anne, hem de bebek için hakikaten büyük bir rahatlık ve de anlatılmaz bir konfor. Kalbinizin sesini dinleyerek ve bebeğinizi gözlemleyerek uyku eğitimi konusunda kendinizce denemelerde bulunun. Şunu bir kez daha belirtmekte fayda var ki uyku eğitimi vermek uzmanların yazılarında bahsedildiği kadar kolay değil. Zira her bebeğin karakteri birbirinden farklı, bu yüzden onları tek bir kalıba koymanın doğru olmadığını oğlumla yaşadığım tecrübede göstermiş oldu. Başarısızlıkla sonuçlansa bile denemelerde bulunmak gerekiyor. Başarısız olan her denemeden sonra hayal kırıklığına kapılarak umutsuzluğa teslim olmamak lazım. Uyku eğitiminin kilit noktası sabır ve tutarlılıktır. 


Bebekler hangi ayda ne kadar uyumalı merak ediyorsanız buraya tıklayınız.
Uyku eğitiminde püf noktalarını merak ediyorsanız buraya tıklayınız


Sevgili anneler sizin bebeğiniz günde toplam kaç saat uyuyor, bebeğinizde uyku düzeni oluşturabildiniz mi?
                                           

44 yorum:

  1. Bana da umut oldun Burcu, tebrikler :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Gül,faydam dokunduysa ne mutlu.

    YanıtlaSil
  3. Burcu'cum seni TEBRİK EDİYORUM.Bende öğlen uykularını kendi kendine uyumasını öğrettim.Maalesef gece uykularımızda başaramadık.Dişlerimiz çıktı mız mız üstüne kasık fıtığı ameliyatı oldu hadi ağlamasın diye sallayarak uyuttuk hep.Senin bu yazını okuduktan sonra çalışmalara başlamaya karar verdim.Öğle uykusunu alıştırmış olmanın gururuyla geceyide başarırım inşallah.Geceleri çok zorlanıyorum uyku arasında sallanmak istiyor çok sık uyanıyor kesin çözünün vakti geldi :) ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

    YanıtlaSil
  4. Semra Merhaba,rica ediyorum.İnşallah işine yarar bilgilerdir.Sen zaten en zorunu başarmışsın,en azından bir alt yapısı var..Öğle uykusu çok daha zorludur.Malesef ki bebeklerde bahaneler bitmiyor o nedenle ne kadar geciktirmeden mudahele edersek,o kadar işimiz kolaylaşıyor.İnşallah en kısa sürede sizde uyku eğitimini tamamlarsınız.Hakikaten büyük rahatlık.

    YanıtlaSil
  5. Bu arada çok geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  6. yazın çok güzel omuş kalemine sağlık bu arada google hesabım da oldu...bir arkadaşım en iyi bebek kendi kendine uyuyan bebek derdi(kendi kendine uyumayı reddeden bir annenin sözü) yazını onada okuttum umarım bu sefer başarır...

    YanıtlaSil
  7. Hilal çok teşekkür ediyorum,bak ne güzel bahanesiyle hesap açmış oldun.Arkadaşın içinde umarım yazdıklarım ona umut olur ve başarır

    YanıtlaSil
  8. Burcu abla paylaştıkların için çok sağol zira bende ikinci denememde de başarısız olmanın hüsranı ve üzüntüsü içerisindeym kızım 9aylık ve geceleri uykuya saklanarak geçiyor, saat başı da uyanıyor, önceleri uykusu dönem dönem düzenliydi ama bi kaç aydır iyice bozuldu, ek gıda, emekleme, diş çıkarma hepsi üst üste geldi sanırım,. Bende başarmayı çok istiyorum . Yazını okuduktan sonra kendime güvenim geldi, yanlız bisi sormak istiyorum geceleri arada uyandığında nasıl bir yöntem uyguladın? Ben her uyandığında emzirmemek için direniyorum fakat ya sallaninça ya da emzirınce uykuya geçiyor. :( .

    YanıtlaSil
  9. Adsız merhaba;
    öncelikle çok teşekkür ediyorum,amacım faydalı olmaya çalışmak.Hiç moralinizi bozmayın ve sabırla ve kararlı bir şekilde denemeye devam edin,şayet ben başarabildiysem her annenin başarabilme şansı yüksektir.Gece sallanmadan uyumamasının yada emmeden uyumamasının nedeni başka türlü uykuya geçişi bilmediğinden kaynaklanıyor.Kendi kendine uykuya dalmayı öğrendiğinde gece sorunu da tamamen olmasa da bir nebze ortadan kalkacaktır.Ama önce gündüz sallanmadan uyumayı öğrenmeli sonrasında gece de sallanmadan uyumayı öğrendiğinde emmek isteyebilir onun yerine su vermeyi,emme süresini azaltarak bir süre sonra da tamamen kaldırmayı deneyebilirsiniz.Ama bu biraz zaman alacak ve sizi oldukça yoracaktır.tüm enerjinizi toplayın ve eşinizden de bu dönemde destek isteyin.bol uykulu günleriniz olsun inşallah :)

    YanıtlaSil
  10. Tsk ederim bilgileriniz için :) bol uykulu günler gelse bi keşke, şu anda tm diş çıkarma evresinde kaç gündür zombi gibiyim evde :) ama kaan güzel örnek oldu bana :)pek tatlı Allah bağışlasın.

    YanıtlaSil
  11. Burcucummm benimde halletmem lazım bu olayı artıkkk, ama kendime güvenemiyorum, sabrım yokk:(((

    YanıtlaSil
  12. Pınarcığım sen daha başlamadan pes etmişsin baksana, inan cesaret edemeyecek hiçbirşey yok, 15gün yada en fazla 1 ay dişini sıkacak,sabrını toplayacak ve işe koyulacaksın, ömür boyu hem bebişin hemde sen rahat edeceksin.Bak şimdi ben diyorum ki iyiki öğretmişim diyorum.Sallamak hakikaten insanı çok yoruyor.Daha fazla gecikmeden bir an önce başla, benim tanıdığım pınarın elinden kaçmaz.bol uykulu günleriniz sizi bekliyor :)

    YanıtlaSil
  13. burcu hanım yazınız için teşekkür ederim kendi adıma. bu da başka bir emek.. benim oğlum 7 aylık. o kadar şiddetli uyku problemleri yok. çok şükür ağlamıyor. ancak sürekli ten teması istiyor. sadece dışarıda geziyor ise pusetinde uyuya kalıyor. onun haricinde evdeysek mutlaka kolumda olmak istiyor. bunu da geçtim onu asıl uykuya daldıran şey saçla oynamak. elini saçımıza attığı gibi gözleri bayılmaya başlıyor. saç kalmadı artık yola yola. ben de bundan muzdaribim. engellemek için kendimden uzakta uyutmam gerekiyor. o da ayakta sallamak ki hiç sevmiyorum. zaten oğlum da sevmiyor. ancak çok uykusuz ise ayakta sallanırken sızıyor. onun haricinde direniyor. koluma aldığım gibi sakinleşip uyku moduna geçiyor ama bir eli de başımda :/

    araştırmalarınızdan tecrübenizden faydalanmak isterim. bana da bir öneriniz var mı??

    YanıtlaSil
  14. Sibel hanım merhaba;
    Takipçim olduğunuz için bende size teşekkür ederim.Bebekler malesefki alışkanlıklarını her daim sürdürmek istiyorlar,yani bebeğiniz saçınızı çekerek uyumayı kendine bir ritüel edinmiş.Bunu değiştirmek sizin elinizde, sevdiği başka bir şeye yönlendirerek değiştirebilirsiniz.İlk aşamada yatağında uyutmaya alıştırmaya çalışın ve devamında ise uyku arkadaşı edindirebilirsiniz.Sallanmadan uyuyabiliyor olması çok büyük avantaj sağlar size, çünkü en zor olan şey sallanmayı bıraktırmaktır.Uyku arkadaşı derken mesela elleri,kolları olan ve yumuşak olan bir ayıcık olabilir yada belli markalarda uyku arkadaşı şeklinde oyuncaklar satılıyor onlardan alıp alıştırabilirsiniz veya sevdiği bir oyuncak hatta bir yastık - tülbent dahi olabilir.Bunu siz belirleyin.

    Yatağa nasıl alıştıracağım derseniz kararlı ve tutarlı davranarak, ilk başta itiraz edecektir ama siz vazgeçmeyin,bebeklerde alışkanlıklarını bıraktırmanın en önemli püf noktası kararlılık ve tutarlılıktır.

    YanıtlaSil
  15. inş bende başarabilirim, ama biz uyusakta gece ortalama 10 kere uyanıyoruz,sizde bu kadar uyanırmıydınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kararlı ve tutarlı olursanız elbette başarabilirsiniz.Hayır biz o kadar uyanmazdık.kısa bir püf noktası söyleyeyim gündüz iyi uyuyan ve uykusuna alan bir çocuk gece daha az uyanır oğlumda bunu aynen tecrübe ettim.Bu arada özellikle "uyku ile ilgili püf noktaları" kayıtımı okumanızı tavsiye ederim, orda da çok ince detaylar var bunları bilirseniz işiniz daha da kolaylaşır.Başarmanız dileğiyle.Sevgiler...

      Sil
  16. Bizde ufakufak başladık uyku egitimine.ayakta sallayarak unutuyorum Atlası. Büyüyen karyolasinda yatiyor.yaninda yatma sansim yok maalesef..
    Yatağına koyup yatağı sallayarak uyutuyorum.
    sallamadan uyutmaya başlamaliyim artik ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayne bir an önce başlamalısın Olcaycığım, ne kadar geç kalırsan o kadar zor oluyor.Ayakta sallamanın zorluğunu fazlasıyla yaşamış bir anne olarak, sallamayı bıraktığımızda nasıl bir ohhhh çekmiştim dün gibi hatırlıyorum.Kolaylıklar diliyorum ve sonucu merak ediyorum.

      Sil
  17. Merhaba burcu, yazını gecenin bir yarısı bir çare ararken buldum. Çok berbat durumdayız. Tam 6buçuk aylık doğduğundan beri kolik uyuyamayan bir kızım var. 4 buçuk aylık olana kadar çarşafta saç kurutma ile salladık, emzikte almadı. Sonra kucağımda gezdirirken uyumaya başladı, ama yaklaşık 2 saat. Hamağında eee çekerek uyutmayı başardım. Ama asla düzenli bir uykusu yok saat başı uyanıyor ağlıyor mama veriyoruz ama ne fayda yarım saat uyuyor tekrar uyanıyor. 12 gündür seride samurkaş'ın felaket uykusunu uyguluyorum uyku süresi artsın diye, gece gündüz aynı çünkü. Ama Hamakta sallayarak tabiki. Akşam 7 de uyutuyorum yarım saat sonra mızıranıyo tekrar salla, 2 saat uyuyo uyanıyor , sabaha kadar dön dön dön. Gece beslenmesinide 1 e düşürdüm. Hiç Bişey değişmedi. Şimdi bide emziğe alıştı. Tam Arap saçı olduk. Lütfen bir tavsiyede bulunurmusun. 6buçuk aydır uykusuzum ama 12 gündür iyice delirdim . Teşekkürler. Yasemin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar;
      Öncelikle sizi çok iyi anladığımı ve bu konuda yalnız olmadığınızı belirtmek isterim.Uyku konusunda malesef ki buna bir zamanlar bende dahil olmak üzere bir çok annemiz aynı sıkıntıları yaşıyor.Öncelikle bebeğin sıkıntısının ne olduğunu çözebilmeniz çok önemli.Uykusunu etkileyen bir çok faktör olabilir.Örneğin diş olabilir, gaz olayı hala devam ediyor olabilir v.s.Benim oğlum 2 yaşında olmasına rağmen hala gaz sorunu yaşıyoruz.Sizin bebeğiniz de kolikli bir bebek olduğu için sallanmadan uyuyamıyor olması çok doğal.Emzik konusunda oğluma hiç emzik vermek istememe rağmen kolikten dolayı emzik vermek zorunda kaldık ve büyük oranda oğlumu rahatlattı, şayet sizin kızınızı da rahatlatıyorsa bırakın emsin öncelikle bunu stres yapmayın.Gece beslenmesine gelince normalde 6 ay sonrasında bebekler 11 saat açlığa dayanabildiği yazılıyor kitaplarda ama benim oğlum dayanamıyordu.Her bebeğin yapısı farklı olduğundan bebeğe göre hareket etmekte fayda var, belki gece bir kez beslemek yeterli gelmiyor acıkıyor olabilir.6 aylık civarındayken oğlum gece 3 kez beni emiyordu.Yine belirtmek istediğim durum gündüz uykusunu iyi alamamış bebekler gece daha sık uyanır.Uyku uykunun mayasıdır derler ya çok doğru bir söz.Gündüz uykularını uzun tutmaya çalışın çok kısa sürede uyanıyorsa tekrar geri uyutmaya çalışın.Siz geri uyuttukça büyüdükçe uykuyu birleştirmeyi öğreniyorlar.Ayrıca siz çok stres yaptığınız için bebeğiniz bunu hissediyor ve daha da hırçınlaşıyor, bu durumu oğlumda birebir tecrübe ettim.Size tavsiyem öncelikle kızınızın uyku kalitesini artırmaya ve uyku düzenini oluşturmaya çalışın, şayet uyku düzeni oluştuktan sonra sallanmayı bıraktırın.Uzun uyuyamadığı için uykuya dalmakta zorlanıyorlar, uykuya dalmakta zorlandığı içinde sallanmak istiyorlar.Yazımı okuduysanız ben sallanmayı ancak bir yaşında bıraktırmayı başardım.Şuanda uyku konusunda çok sıkıntı çektiğinizi biliyorum ama inanın bir düzeni oturunca ve büyüdükçe çok rahatlayacaksınız.Ve o zaman diyeceksiniz ki iyiki o zamanlar uyku konusunda bu kadar hassas olup düzen oturtmuşum diyeceksiniz, şuanda ben öyle diyorum.Uyku ile ilgili püf noktaları adlı postumu mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.Ama kızınızın son zamanlarda uykusunun bu denli bozulmasında en büyük faktör diş çıkarıyor olabilir, diş dönemlerinde bebeklerin uyku düzeni tamamen bozuluyor.Umarım size birazcıkta olsa yardımcı olabilmişimdir.

      Sil
  18. Öncelikle teşekkür ederim uzun ve açıklayıcı yazı için. Gece bebeğimin rahat uyuması için gece uykusunu 1 e düşürmüştüm. Şimdi 2 ye çıkardım. Yaklaşık 18 gündür bebeğimin uykularını düzenlemeye çalışıyorum. Bayağı yol kat ettik. Ben sallamayı bırakmayı uyku meleğinin sallayarak uyuyan çocukların uyköusu derin olmaz sürekli uyanır demesi üzerine bırakmak istedim. Bebeciğim geceleri resmen ızdırap çekiyor, ama bir haftadır biraz rahatladı. Emzik ağzından düşünce hemen ağlıyor yada uykuya dalınca emziği alıyorum bazen ilk uyanmasında hemen ağlayarak emzik istiyo vermezsem uykuyu tam bozuyo. İşte şaşırıp kaldığım bu. Bir gece nerdeyse 20-30 kez yerimden kalktığım oluyordu. Dediğim gibi bugünlerde biraz rahatız.yatağında sallamadan piş pişleyerek uykuya dalmayı öğretebilirmiyim sence? Yatağına koyunca öyle çok ağlıyorki:(( Hamakta sallayarak anca uykuya dalan bir bebeğim var. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yol katetmiş olmanıza çok sevindim.Sallayarak uyuyan çocukların uyku kalitesi düşük olur demeyelimde, uyku döngülerinde uyandıklarında sallanmaya alıştıkları için sizin desteğiniz olmadan tekrardan geri uyuyamazlar.Oysaki sallanmadan uyumayı biliyor olsa uyandığında kendi kendine geri uykuya dalar ve daha uzun uyumuş olur.Bence öğretebilirsiniz ama bu durum çok daha zorlu bir süreç olacaktır.Sadece kendinize bir zaman belirleyin ve o zaman içinde kararınızı ve ygulamalarınız tutarlılıkla devam ettirin.Size en önemli tavsiyem gündüz uykularını yeterince tamamlarsa gece daha az uyanacaktı.Gündüz uykularında gözünüz hep saatte olsun, kaçta yatıyor? kaç saat uyudu? kaç saat uyanık kalabiliyor? v.s şeklinde.Bebeğinizin uyku saatlerini çözerseniz işiniz çok daha kolay olur.Ben hala oğlumu uyuturken uyanınca hep saate bakarım.Sebebi ise kaç saat uyanık kalabileceğini bildiğimde bir sonraki uykuya saat kaç civarı geçeceğini biliyorum ve yarım saat öncesinden uyku hazırlıklarına başlıyorum.Tabii bu gündüz uykusu için geçerli.Oğlumdan pek fırsat bulamadığımdan özetlemek durumunda kaldım.Diliyorum uyku düzeniniz en kısa zamanda oturur.Sevgiler...

      Sil
  19. Merhaba bende bebegime uyku egitimi verdim 3 aydir her sey yolunda fakat ev ziyaretine hic cesaret edip gidemiyorum yatagi olmadan baska bir evde nasil uykuya dalar.disari ciktigimizda arabada pusetinde uyuyor fakat baska evde nasil uyutulur odadan cikmama aliskin yaninda kalsam uyuyamaz gibi geliyor donup donup bakiyor odadayken.cevabinizi sabirsizlikla bekliyorum simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar; sizi çok iyi anlıyorum çünkü aynı stresi 1.5 sene boyunca bende yaşadım.Acaba dışardı uyur mu? ya etrafta ilgisini çekecek çok şey olduğundan uyuyamazsa, ya ortam uygun olmazsa uyutmak için, ya çok ses varsa, ya eve getirirken uyanırda sonra tekrar uykuya geçemez ara verirse v.s. şeklinde.!.5 sene boyunca akşam gezmelerine hiç çıkmadım sonrasında da biraz daha rahat olmaya karar verdim ve uykusu gelince illaki uyuyacaktır diyerekten artık akşam misafirliklerine gitmeye başladım.Hiç de korktuğum gibi olmadı hiç sorun yaşamadım çok rahat uyudu ama artık büyüdüğü için uyku düzeni tamamen oturmuştu.Bunun verdiği rahatlıkla dışarda yanına uzanarak yada çok zorda kalırsa ayağımda sallayarak uyuttum.Uyku düzeninde uyutulma düzeninde değişiklik olmadı.Evde kendi kendine uyur, dışarda ise yanına uzanırım öyle uyur.Şayet uyku düzeni tamamen oturduktan sonra ve büyüdükçe pek sorun olmuyor.Bence zaman zaman denemeler yapabilirsiniz.Bizler tutarlı oldukça bebekler ilk başta zorlanıyorlar ama sonrasında alışıyorlar.Korkmayın ve denemeler yapın.Sevgiyle kalmanız dileğiyle...

      Sil
    2. Mutlaka deneyecegim.tecrubeli birinden duymak rahatlatiyor.tesekkurler

      Sil
  20. Adsız'a; bebeğiniz kaç aylık ve nasıl bir uyku eğitimi verdiniz, bizlere yardımcı olmak adına bahsedermisiniz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir soru yönelttiğiniz için takip eden anneler adına size teşekkür ediyorum

      Sil
  21. Tekrar merhaba bebegim 11 aylik.dogdugumuzdan beri uyuma sorunumuz vari ilk 3 ay fon makinesi ile uyuduk.daha sonra carsaf hamak.ama hep aglaya aglaya cigliklar esliginde.geceleride 10 defa kalktigi gunler olmustur.en az 3 kere kalkiyordu.8.aya geldigimizde hamakta uyumayida reddetmeye basladi ve artik uyku oncesi fazlasiyla gerilmeye basliyordum yine aglayip bagiracak diye.uzun zamandirda uyku egitimi konusunu arastiriyordum ve bir gun canima tak etti ve bundan daha fazla aglayamaz heralde dedim basladim. KİM WEST ' in metodunu uyguladim en insaflisi o gibi geldi.ayida musaitti 6 ay ve ustune uygulaniyor. Birbucuk saat aglamayla basladik bir haftada 5 dakikaya dustu 4 gunde gece emmesini biraktik tavsiye edilen yontemle.fakat 40 gun boyunca 5 dakika aglayip uyumaya devam etti.ve ben hatami anladim cunku hala 5-7-9 dakika araliklarla odasina girmem gerektigini saniyordum.birgun hic girmedim ve 13 dakika aglayip uyudu.o gunden sonra gayet mutlu sekilde basini yana cevirip uyuyor kizim.uyguladiginiz metoda harfiyen uymak cok onemli.ama dedigim gibi o kadar rahatladimki duzenini bozma korkusundan biyere gidemiyorum ucretsiz izinde oldugum icinde bunaliyorum evde.siz napiyorsunuz merak ettim.aklima.gelenler bunlar sormak istediginiz birsey varsa cevaplarim.uzun oldu epey.tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabrınıza ve kararlılığınıza hayran kaldım, ben o kadar ağlamasına dayanamadım.Sırf bu nedenle bir çok denemelerime rağmen uyku eğitimini başarmamız 1 yaşına gelmesini buldu.Annemizin sorusuna detaylı yanıtınız için size de çok teşekkür ediyorum.

      Sil
    2. Bu sorunlari ancak yasayan bilir.egitim uygulayanlarin basarilarini dinlemek istiyor insan.faydali olduysam ne mutlu.uyuyan bebisler mutlu anneler;)

      Sil
  22. Ben bu yazı kaç yıl önce yazıldı bilmiyorum bildiğim tek şey 25 yaşında 11 aylık bir erkek bebek annesiyim ve tükenmek üzerleyim. Gece saat başı uyanmaktan ve emzirmelerden yoruldum . Ne olur akıl fikir verin nerden başlamalıyım:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar; öncelikle yazınıza geç cevap yazdığım için lütfen kusura bakmayın, yoğunluktan dolayı ancak yanıtlayabiliyorum.Öncelikle bebeğinizle ilgili biraz bilgi sahibi olmadan yardımcı olabilmem çok zor olur.Size tavsiyem öncelikle yukardaki yorumları vakit buldukça okumanızı rica ediyorum çünkü sizin gibi uyku sorunu yaşayan annelerimize bir çok püf noktalarını yazarak yardımcı olmaya çalıştım.Şayet kafanıza takılan yada yardımcı olmamı istediğiniz konuyu daha detaylı olarak yazarsanız yine elimden geldiğince yardımcı olamaya çalışırım.Özellikle bebeğinizin günlük toplam uykusu ne kadar,akşam kaçta yatıyor,sabah kaçta kalkıyor, gündüz uykularını saat kaçlarda yapıyor, tek uykuda kaç saat uyuyor.Kaç saat uyanık kalıyor gibi bilgileri bilmem gerekiyor.Sevgiler...

      Sil
  23. merhaba Burcu hanım yazdıklarınızda kendimi buldum kolik sıkıntısı ile çok uğraştık ilk 5-6 ay sonrasında bebeğim sancıdan uyuyamaya huysuzlanmaya başladı böbreğinde taş olduğunu öğrendik :( oğlum iki üç günde bir sancıdan sık sık geceleri en az 10 defa uyanıyor sancıdan uyuyamıyor aşırı uykusu gelince dalıyor.Sancı yaşamadığımız günlerde de 5 defa falan kalkıyor emzik veriyorum ya da emziriyorm yatıyor. Size sorum şu ben bu yöntemi kullandığımda bebeğimin sancılı günlerinde herşey yerle bir olmaz mı çünkü sancıdan uyuyamayacak :( sizce ne yapmalıyım böbrek taşı ya da kum döken bebek gördünüz mü hiç ne tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar; çok geçmiş olsun.Bu durumda inanın ne diyeceğimi bilemedim.Etrafımda böbrek taşı sorunu yaşayan çocuk hiç olmadı.Bu nedenle bu konuyla ilgili en ufak bir bilgim maalesef yok.Bebeğiniz kaç aylık bilmiyorum fakat nasıl ki geceleri emzik verdiğinizde yada sizi emdiğinde geri uyuyabiliyorsa, kendi kendine uykuya dalmayı öğrendiğinde size ihtiyaç duymadan yada ona sarılarak yada pışpışlayarak uyuyabilir diye düşünüyorum.Bebekler emzikle yada emerek uyumalarının nedeni başka türlü uykuya dalmayı bilmediklerinden dolayı uyku yardımcısına ihtiyaç duyuyorlar.Tabi benim bahsettiğim genel durum için geçerli sizin durumunuz daha özel bir durum.Arzu ederseniz paylaşım grubumuz var oraya katılın, ordaki annelerimize de soralım.Belki sizinle aynı durumu yaşayan anneler vardır, fikir verebilirler.Facebook paylaşım grubumuzun linki : https://www.facebook.com/groups/537990606274830/ ( adı:Bebeğimin Güncesi) Sevgiler...

      Sil
  24. WMerhaba burcu hanım yazınızı okuyunca şevklendim.Ama kısaca geçmişi özetleyip soruna öyle geçmek istiyorum. kızım şu an 3 buçuk aylık.ilk haftalarında gece uykusu çok düzensizdi yarım saate bi uyanıyor sallamadan uyumuyordu.ben de sütümü sağip aksam yatmadan önce iyice karnini doyurmakla ise başladım sütunun hepsini içip sallama eşliğinde uykuya diliyor ve dört saat uyuyor sonra yine kalkıyordu ben isigi açmadan ses cikarmadan sütunu iciriyordum sallayarak yine uyuyordu bi dört saat kadar be sabah 6-7 gibi kalmis oluyordu.gündüzleri ise emziriyordum memeyi unutmasin diye saat dokuz on gibi uyuyup 11 on iki gibi kalkıyor emzirip oyun oynadıktan sonra iki gibi yatip dört beş gibi kalkıyor aksam yedide yarim uyuyup kalkıyor en son en geç onda gece uykusuna daliyordu tabi bütün uykuya dalislari sallayarak oluyordu.son iki haftadır çok değişti biberon almak istemiyor meme istiyor meme veriyorum memede uyuyup kalıyor tam doymadan.yarim saat sonra tekrar kalkıyor dedim bu boyle olmaz zorla biberon sütunu bitirip ardından memede uyumaya alisti son bir haftadır artik çok huysuz biberonu içiyor memeyi de emiyor ama ne memede uyuyor ne sallayarak uyuyor.mesela aksam sallayarak zorla onda uyutuyorum bi saat sonra kalkıyor ve butun gece boyle devam ediyor bi keresinde bi saat salladigim halde uyumadi alti temiz gazi yok karni tok ama niye boyle oldu anlamadım sallamadan uyumayı nasil ogretebilirim birakayip ağlaya aglaya uyuyup kalsın mi yoksa çok mu küçük bilemedim ne olur bi akil verin uç ay sonra ise baslicam şimdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  25. Tekrar merhaba ben dun mesaj yazmistim 3,5 aylık kizim vardi.dün size mesajı yazdıktan sonra dedim ki uygulamaya calısayım.öğlen saat birde karnini doyurdum ve yataginda pişpişleyerek sallamadan iki dakikada uyudu ve ben çok sasirdim tabi.uç saat böyle uyudu ikindi vakti dört bucukta kalkti oyun oynadik falan derken saat 6 da gözlerini ovusturmaya başlayınca yatağına gittik yine pişpişleyerek 6dakikada uyudu tabi benim mutluluguma diyecek yok.bir saat sonra uyandı oyun oynadı banyosunu yaptirdim baktim gözlerini ovusturuyor isiklari kapattim sütunu icirdim ve yatağına yatirdim pişpişleyerek bu sefer biraz mizir mizir etti ama 15 dakikada saat 9.20 de uyudu gece boyunca boyle devam ettim tabi gece kalktiginda tekrar uyutmam bir saat surdu ama israrliydim sallamadim.sabah yedide uyandı oyun oynadı sut içti yine pişpişleyerek uyudu valla ne yalan soyleyim sizin yaziniz bana ilham oldu dedim ki burcu hanim bu isi bir yasina girmiş ve artik sallanmayi aliskanlik haline getirmis bi bebekle yapmış ben de yapabilirim ve yaptim da galiba.daha öncede deniyodum ama aglayinca pes edip sallıyordum.simdi ben boyle pişpişleyerek uyutmaya devam edeyim mi ne zaman pispislemeyi keseyim cevabiniz için şimdiden tesekkurker

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba; yazınızı yeni okuma şansım oldu.Öncelikle kararlı olarak başlamış olmanız başarmanın yarısıdır fakat şunu da belirtmek isterim ki uyku eğitimleri 5-6 aydan sonra başlar.Sizin ki uyku eğitimi değil sallamayı bıraktırma işlemi.Çok doğru yoldasınız, baştan sallamaya alıştırmamak ilerde vereceğiniz uyku eğitiminde işinizi çok kolaylaştıracaktır.Sallanmadan uyuyan bebekler uyku yardımcısı olmadan kendi kendilerine uykuya dalmayı bildikleri için daha uzun ve daha kaliteli uyku yapacaklardır.Tavsiyem sallamadan uyutmaya kararlılıkla devam edin ama pışpışlamanızda herhangi bir sakınca yoktur, pışpışlayabilirsiniz.Bebeğiniz çok küçük olduğu için şuanda sizin sevginize ve sizin varlığınıza ihtiyacı var.Bu dönem içerisinde yapmanız gereken bebeğiniz sallanmadan uyumaya alışıncaya kadar ortamını mümkün olduğunca değiştirmeyin.Çünkü bebekler değişik ortamlardan çok çabuk etkileniyorlar ve uyku düzenlerinde aksamalar yaşayabiliyorlar.İlerleyen dönemlerde diş çıkarmaya başladığınızda uyku düzeniniz tepetaklak olacaktır, bu dönemleride kolayca atlatmayı başarabilirseniz emin olun sallamadan uyutmanın rahatlığını hem bebeğiniz yaşayacak hemde siz yaşayacaksınız.Seviyle kalın...

      Sil
    2. Çok tesekkur ederim burcu hanim ama dun gece olan oldu kizim tam bir buçuk saat ağladı uyumadi krize girdi zor teskin ettim ve maalesef sallamak zorunda kaldim.sabah oldu kizim bi değişikti mememi kabul etmiyor biberondan sut icmiyor gülmüyor oynamıyor du.saat 12 ye kadar aç durdu en son mememden 10 yudum içti birakti halbuki sutum çok.israr ettim ağladi almadı boyle aksama kadar hic emmedi sanki bana küsmüş gibi sürekli onun yaninda oldum meme vermeye calistim ki normalde memeye hic hayir demez ama almadı Çiğlik Çiğliga bagirdi.yatağına birakiyorum kendi kendine duruyor sevmek için kucağima alıyorum ağliyo.oturdum agladim uzuntumden artik onun istediği gibi sallayarak da uyutuyorum ama bebeğim niye boyle oldu anlamadim.

      Sil
  26. Burcu hanım Merhaba ben neslihan 5 aylık bir bebeğim var sizin yazılarınızı okuyarak bu uyku eğitimi işine girıstim. Benimde bebeğim Kolik ti ve sadece sallayarak uyurdu sizden aldığım cesaretle başardım bugün 1 hafta oluyor ve bebişim artık gece uykusuna kendisi geçebiliyor. Bu okadar mutlu edici birşeykı.bende sizin yaptığınız gibi iç sesimi dinledim rutin oluşturdum önce banyo süt fln.şeklinde sonra gözlerini oluşturup kulak çekiştırmesi başlayınca yatağına koydum yanında beklemeye başladım ilk gün 1 saatte uyudu 2.gün 40 da 3.gün 30 dk 4.gün 15 dk ve şuan 10dk da uyuyor.gece uykusuna uzadı bu sayede kesintisiz 6 - 7 saat rahat uyuyor ediyor tekrar yatiyor sabah 6 da ayakta.önceden 2 - 3 saatte kalkardi. Şuanki durum süper gerçektende istemek ve kararlı olmak lazım.şimdiki hedef gündüz uykuları .size çok teşekkür ederim diğer annelere geç kalmadan başlasınlar harika bişey bu.

    YanıtlaSil
  27. bende ilk baslarda uyku eğitimi adı altındaki canilikleri denedim tam bir gaddarlıktı. cocugum cok agladı ve bana daha cok ihtiyac duydu. sonucta Allah bize bu dyguyu yenelim diye değil değerlwndirelim diye vermis. bende icgüdülerimle biraz düzene soktm ama tam değil bizim sağlık sorunlarmz vardı simdi daha güzel olacak insaallah. cok haklısınız bence.👍

    YanıtlaSil
  28. Merhabalar burcu hanim benim 11 aylik ikizlerim var ve hikayemiz sizin yasadiklarinizla ayni. Iki bebegim de ya memede ya da kucakta gezdirerek uyuma disinda hicbir sekilde uyumuyo r ve geceleri sik uyanmalarimiz da eksik olmuyor. Artik hem ben hem esim bitmis durumdayiz. Sizin basarinizi okuyunca cok heveslendim acaba benim bebeklerim de kendi kendine uyumayi ogrenebilir mi diye. Bi an önce baslayacagim umarim sizin gibi ben de basarili olurum.

    YanıtlaSil
  29. Merhaba burcu hanım kızım 10 aylık sabahlari benim ise gidiş saatinde kalkıyor 7 gibi 10 da uyuyor ve 12 de kalkıyor akşam 17 yatıyor 19 da kalkar ve 23 sallamayavbi başlarız direnmekten mi artk uykusu geldigindenmi gece 24 veya 1 de uykuya dalar sallamak istemiyorum ayakta çalışan bir insanım ve artık yoruldum nasıl bir yöntem belirlemeliyim bi kac kez yatağına koyup uyumasini bekledim ama hep ağladı bmw bir yol gosterirsenz sevinecn

    YanıtlaSil
  30. Merhabalar benimde oğlum bir yaşında ve halen eski ahşap Beşikte eli kolu bağlı yatırıyorum alsmıyor bir türlü ve bir yaşına gelmesine rağmen geceleri 2 3 defa uyanıyor ama sizin yazınızi okudum ve güç verdiniz bana geceleri zaten uyanin ca bende yer yatağına alıyorum alıştı ama halen uyanıyor :-(

    YanıtlaSil
  31. Daha ilk 3 cümleni okudum ve sana koşup sarilmak istiyorum kadin ! Az önce 2 saat suren aglamanin ardindan uyuttum ben de benim kaan ımı. Cildiracagim. Simdi heyecanla okuyicim yazini.

    YanıtlaSil