Bebeklere Ev Yoğurdu

EV YOĞURDU NASIL MAYALANIR?

Birçok annenin yoğurt yapımında sıkıntı çektiğini,tutturamadıklarını biliyorum.Ben de ilk başlarda defalarca yoğurt yapımı denemelerinde bulunmuş ve tutturamamış bir anne olarak sizlerle paylaşmak istedim.Neyse ki şimdi hiç fire vermiyorum,taş gibi yoğurt yapmayı öğrendim nihayetinde ama öğrenene kadar kimbilir kaç kavanoz yoğurt ziyan etmişimdir :) Oğlum ek gıdaya geçtiğinden bu yana ailecek biz hiç market yoğurdu yemiyoruz,hem kendimize hem oğluma aşağıda tarifteki şekilde mayalıyorum.Darısı başınıza artık :)

Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları


  • Yoğurt yapılışında en önemli püf noktası sütün sıcaklığı. Süte parmağınızı sokup sekize kadar sayın, eliniz sütün sıcaklığına dayanacak ısıda olmalı.
  • Mayanızı kullanmadan önce ayrı bir kap da ılımış sütle seyreltin yani mayanın üzerine çok az ılık süt ilave edip karıştırın ve kavanozdaki sütün içine öyle katın.
  • Mayalık yoğurdu süte mümkünse tahta kaşıkla çalın.Sütün çok ılık olması yoğurdun mayalanmasını engelliyor.
  • Sütü mayalanmaya bıraktıktan sonra hareket ettirmemek gerekiyor.
  • Üstünü de çok sıkı örtmelisiniz.Süt çabuk soğursa mayalanma olmaz.(ben polar örtü örtüyorum,sıcaklığı güzel muhafaza ediyor)
  • Kışın radyatörlerin üzerine koyabilirsiniz.Böylece sütün sıcaklığı korunmuş olur. 
  • 5-6 saat sonra açıp, yoğurdu fazla sarsmadan buzdolabına koyun ve bir süre buzdolabında tutun.
  • Hala tutmamışsa hiç denemediğim ama çok duyduğum bir yöntemi yazmak istiyorum.Yoğurt kavanozunu hiç bozmadan aynen olduğu gibi sıcak su dolu kabın içine oturtup bir kaç saat bekletebilirsiniz.
  • Her yoğurt mayaladığınızda yoğurdun bitimine yakın bir miktar mayalık ayırmayı unutmayınız.

Önemli bir püf noktası daha paylaşmak istiyorum.Şayet yoğurdunuz sulanıyorsa,kavanozlara mayalayıp ağzını fotoğrafta gördüğünüz şekilde kapatabilirsiniz.Yoğurt mayalanırken ağzı kapakla kapalı olduğundan terleme yapıyor ve sulanabiliyor.Kavonozların üzerine havlu kağıdı katlayıp koyun ve havlu kağıdın üzerinide güzelce streç filmle kaplayın.Yoğurdunuzun kalıp gibi olduğunu göreceksiniz.


Tarif:

100cc süt
1 çay kaşığı yoğurt mayası

Hazırlanışı : Süt kaynatılır,36-37 dereceye kadar (vücut ısısı) soğuması beklenir.1 çay kaşığı maya 1-2 kaşık sütle sulandırılarak kavanozdaki süte eklenir.Yavaşça karıştırılır.Hareket ettirmeden sıcaklığını koruyacak şekilde kalın bir örtüye sarılır ve 4-5 saat beklenir.Daha sonra 2-3 saat buzdolabında dinlendirilir.

Not: Şayet daha fazla yapacaksanız, ben bir litrelik kavonoza üç tatlı kaşığı maya koyuyorum.

     

4 yorum:

  1. aoç yoğurt yapma seti ile yapıyorum ben.çok lezzetli oluyor.öneririm

    http://aocistanbul.com/2012/12/11/aoc-sut-ve-mayasiyla-evde-yogurt-yapma-seti/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öneriniz için teşekkürler...Takip eden annelerimizde eminim faydalanacaktır...

      Sil
  2. Teskkurler ogrendik sayenizde

    YanıtlaSil
  3. Merhaba. Ben yogurdu mayalamak icin artik firinimi kullanıyorum.kapakli borcamda mayaliyorum yogurdum. Agzi acik bi sekilde firina koyup firinin kapağıni kapatıyorum.4.5 saatte ortalama oluyor

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...