Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?


Biliyorum ki çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığını kazandırmak çocukluk döneminden başlıyor.Oğluma bu alışkanlığı kazandırmak ve kitapları sevdirmek için özel bir çaba sarfediyorum.Ona özel zaman ayırarak günlük rütin olarak kitap okuyorum.Oğluma özel bir okuma köşesi ve ona özel bir kitaplık yaptırmayıda planlıyorum.Elbette ki sadece bunlar tek başına yeterli değil.Hiç dikkat ettiniz mi yabancılar her yerde her daim ellerinde bir kitap fırsat buldukça okurlar, metroda, otobüste, kahve molasında v.s. Bu yabancı ebeveynler neler yapıyorda çocuklarını bu denli kitap aşığı yapmayı başarabiliyorlar.Aslında çok şeyler yapıyorlar.Öncelikle toplum olarak çok şeyler yapıyorlar. Çocuklara kitap okuma alışkanlığını kazandırabilmek için çok ama çok çaba sarfediyorlar.Örneğin; her yerde kütüphaneler, sürekli olarak kitap okuma etkinlikleri, her gün okuma seansları gibi...Üye olduğum mail grubunda bir anne mailinde aynen şunu belirtmişti: "Dijital Hikaye Anlatımı konusunda çalışmalar yapılıyorlar ergenler için. Hani bizde hep konuşuluyor ya “Çocukları bilgisayarın başından nasıl kaldırıp kitaba oturturuz?” diye. İşte adamlar yolunu bulmuşlar; bükemeyeceğin eli sıkacaksın. Madem bilgisayarla savaşmak çok zor, o zaman barış yapalım. Bilgisayarla hikayeyi birleştirmek üzerine eğitim veriyorlar çocuklara. Farklı teknolojileri kullanarak nasıl kitap yazılır/yapılır? Çocuklar kendi kitaplarını yapmayı öğreniyor." Bu çalışma Amerika'nın küçük bir şehrinde yapılan bir çalışma.Diliyorum ki bir gün bizim ülkemizde bu konuma gelir ve ülke olarak çocuklarımıza dört bir yandan kitabı sevdirmek için gayret gösteririz.


Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl kazandırılır?

Evinizde kitapların ulaşılabilir yerde olmasına özen gösterin. Çocuğunuzun istediğinde kitaplarına eline alabilmesi ve onları incelemesi, okumayı sevmesi ve kitap okuma alışkanlığı açısından önemlidir.

Çocuğunuzun ilgisini çeken okuma kitapları seçmesine izin verin. Ancak okuyamayacağı düzeyde kitaplar seçtiğinde yerine alternatif sunun. Eğer küçük yaş çocuğunuz var ise, üç alternatifi siz belirledikten sonra çocuğunuzun seçmesini isteyebilirsiniz.

Çocuğunuzun ilgi alanına uygun olan kitapları seçin. Hatta sadece kitapları değil üzerinde okuyabileceği olan her şeyi ona sunabilirsiniz ( broşür, çizgi roman, dergi vb.). Çocuğunuzun okumayı sevmesi için illa ki sadece kitap okuması gerekmez. İlgisi yönünde arabalar hakkındaki bir dergiyi okumaya çalışması, onu motive etmeye yeterli olacaktır.

Çocuğunuzun kitaplarını saklayabilmesi için birlikte düzenlediğiniz ve süslediğiniz bir raf/dolap/kutu hazırlayabilirsiniz.

Çocuklar ebeveynlerini model alarak gelişimlerine devam ederler. Ebeveyn olarak sizin ev içinde ne kadar kitap okuduğunuz çocuğunuz tarafından da gözlenir. Bu sebeple anne-baba olarak çocuğunuz ile birlikte kitap okuma saatleri düzenleyebilirsiniz. Birlikte kitap okuma ardından sohbet etme aynı zamanda çocuğunuz ile kaliteli zaman geçirmenin bir yoludur.

Çocuğunuzdan sıklıkla size sesli okuma yapmasını isteyebilirsiniz. Sesli okuma, sözcük dağarcığını,dikkat becerilerini ve anlama becerisini geliştirir. Sesli okuma, sessiz okumaya geçiş için de önemlidir. Ayrıca çocuğunuzun okumasının nasıl gittiğine dair bilgi edinebilir, zorlandığı noktaları fark edebilir ve yardıma ihtiyacı olduğu zamanları rahatlıkla fark edebilmesiniz için bir fırsat yaratır.

Çocuğunuzdan belli bir sayıda sayfa okumasını istemek yerine süre belirlemeniz daha uygun olacaktır. Her çocuğun okuma hızı farklı olduğu için çocuğunuz daha yavaş okuyorsa sayfa sayısını belirlemek onu bunaltabilir.

Çocuğunuza yatmadan kitap okumaya, okumayı öğrendikten sonrada devam etmeniz büyük önem taşır. Sizin ona yüksek sesle hikaye okumanız onun için ilişkisel doyum sağlar. Birlikte okuyacağınız veya onun yüksek sesle okuyacağı zamanlar, hikaye saatinden ayrı olmalıdır.

Çocuğunuzun her gece uyumadan kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için bir ayakkabı kutusunu boyayarak, kaplayarak ve süsleyerek başucuna koyacağı bir kitap kutusu yapabilirsiniz. En sevdiği kitaplarını, hediye gelen kitaplarını orada saklayabilir. Hikaye zamanında sizin okumanız için oradan bir hikaye kitabı seçebilir.

Çocuğunuz ile kitap evlerine ziyaretlerde bulunun. Kitapçılarda sessiz konuşmanın gerekliliğinden bahsedebilir, seçtiğiniz kitapları inceleyebilirsiniz. Çocuklara uygun kitap fuarlarına da ufak geziler yapabilirsiniz.

Çocuğunuzun olduğu ortamda kitap okuyun ve okuduğunuz kitaplar hakkında sohbet edin. Aynı şekilde çocuğunuzun okuduğu kitap hakkında fikirlerini (neleri beğendi/beğenmedi, hikayede kimler var, en çok hangi karakteri seviyor vb )sorabilirsiniz. Aynı zamanda hikayenin sonunda ne olacağını düşünmesine ona soru sorarak teşvik edebilir, soyut düşünce becerilerini ve hayal gücünü destekleyebilirsiniz. Evinizde mutlaka ufak da olsa bir kitaplığınız olmalı.

Çocuğunuz kitap okurken ve müzik çalarken onun sesini kaydederek sesli kitap oluşturabilirsiniz.

Kitap okurken kaldığı yeri belirlemesi için birlikte kitap ayraçları yapabilirsiniz.
Çocuğunuzun sevdiği gibi kitabı bir tiyatro oyuna dönüştürebilir, birlikte evinizde sahneleyebilirsiniz.

Kaynak: Buraya tıklayınız.

Diğer kitaplarımızı buradan inceleyebilirsiniz.

Tavsiye edeceğiniz kitapları yorum olarak yazarsak takip eden annelerimizde bu konuda faydalanmış olurlar.Lütfen bebeğiniz kaç yaşında ve beğenerek okuduğunuz kitapların isimlerini yayınevleriyle birlikte yazalım..

Bu arada sevgili anneler sizleri paylaşım grubumuza da bekliyorum.
https://www.facebook.com/groups/537990606274830/
Grup içeriği: Montessori uygulamaları, çocuklar için aktiviteler, bebeklerde yeme sorunsalı/yeme alışkanlıkları, bebeklerde beslenme, bebeklerde uyku sorunları, bebeklerde hastalık gibi bir çok konuda paylaşımlarda bulunabiliriz.Kısacası bebeğe dair herşey...
                                                 

9 yorum:

  1. 3 bu yayın evinin dünya masalları hem resimleri ile hemde anlatımını çok beğendim..

    YanıtlaSil
  2. 15 aylık oğlum için çirkin ördek yavrusunu aldım bol resimli içeriği oğlumun çok ilgisini çekti. birde okurken çok güzel tonlamalar yapabiliyorsun masalda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salihacığım önerilerin için çok teşekkür ediyorum.

      Sil
  3. Ben oğluma oturmaya başladığından itibaren kitap okuyorum ,eline kitabı veriyorum .Şu an 2,5 yaşında okuyacağımız kitabı kendi seçip getiriyor,en çok sevdiklerimiz koala serisi favorisi çiftlikte,banyoda,tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi tebrik ediyor ve oğlunuza maşallah diyorum.Tavsiyeniz içinde ayrıca teşekkürler...

      Sil
  4. Çok güzel bilgiler blogunuzu takipteyim
    bana da uğrarsanız çok sevinirim
    http://modadusleri.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Takibiniz için teşekkürler, memnuniyetle ziyaret ederim

      Sil
  5. bizde kitapla çok erken tanışanlardanız.. hatta diş kaşıyıcı olarak bile kullandık o kadar erkendi.. dila bayılıyor kitaplara.. her akşam mutlaka 1-2 kitap okuyoruz yatmadan önce.. sonra da kitap hakkında konuşuyoruz.. biz nevi özet çıkarız.. bu bölümden de inanılmaz zevk alıyor.. genelde tubitak yayınlarından alıyorum kitaplarını.. en sevdikleri gergedanlar krep yemez ve yavru köpek.. tali serisini de çok seviyor.. üstelik ordan okuduklarından pay çıkarıp haraketlerini düzenlemeyi de öğreniyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten tebrik ediyorum sizi, çok güzel bir uygulama yapıyorsunuz.Tavsiyeleriniz için anneler adına çok teşekkür ediyorum.Hatta alınacaklar listesine bende ekleyeyim.

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...