Bebeklere Evde Peynir Yapımı / Lor Peynir Yapımı


Malzemeler

3 kg inek sütü
1 su bardağı ev yapımı yoğurt
1 yemek kaşığı tuz(tuzu hissedilmesin derseniz 2-3 çay kaşığı koyabilirsiniz)

Hazırlanışı: 3 kilo sütü önce kaynatın, kaynamaya başladığı anda sirke veya limon suyu yada ev yapımı yoğurdu kaynayan süte ilave edin ve karıştırın.Ben yoğurt kullandım, annemde hep yoğurtla yapardı.Sütün hemen kesilmeye başladığını göreceksiniz.
Sütün yüzeyinde peynir topakları oluşmaya başlayınca tuzu ekleyin ve ısıtmaya devam edin.Bu arada peynir topakları ile süt ayrılmaya başlar.Yeşilimsi bir su olur.Fazla karıştırmamaya dikkat edin sadece yavaştan bir kaç kez karıştırabilirsiniz.Süt kaynayınca 5dak. daha kaynatıp ocaktan alın.20dak. bekletin, bez keseyi bir süzgecin içine koyun.Tencereyi kesenin içine boşaltarak süzün ve fazla suyu akınca keseyi sıkıca bağlayın ve üzerine ağırlık koyarak 7-8 saat presleyin, benim yaptığım gibi dilimlenebilmesi için presleme sonucu sertleşmiş olmalı, sertleşip sertleşmediğini elinizle kontrol edin, sertleşmezse peynir görünümünde olmaz, daha yumuşak ve ıslak bir kıvamı olur.Presleme işleminde üzerine koyduğunuz ağırlık ne kadar fazla ise o kadar iyi preslenip sertleşir.Suyu tamamen bitip kalıplaşınca peyniriniz hazırdır.Peynirinizi kapalı bir kapta buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.Şayet kalıp olarak değilde lor peynir olmasını istiyorsanız presleme yapmamanız gerekiyor.Lor görünümlü olsun istiyorsanız suyunu iyice süzdükten sonra dolaba koyabilirsiniz.

Not:
Peynirinizden çıkan suyu dökmeyin, poğaça veya ekmek yapımı gibi hamur işlerinde kullanabilir bebeğinize ayran yapabilirsiniz.Bu suyuda buzdolabında muhafaza ediniz.

Bebeğiniz için farklı tatlar olsun istiyorsanız içine havuç, turp, salatalık, maydonoz, dereotu ekleyerekte farklı tatlar yakalayabilirsiniz.Ben henüz bu şekillerde yapmadım, Berna Terzioglu Durak annemizin önerisiydi, kendisine teşekkür ediyorum.

Bebeklere Ev Yoğurdu tarifimi incelemek için buraya tıklayınız.

Tarifimi nasıl buldunuz?
Sizlerinde değişik peynir tarifleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarsanız hem ben, hemde takip eden annelerimiz faydalanacaklardır.Teşekkürler.

Sevgili anneler "Bebeğimin Güncesi" olarak bizi buralardan da takip edebilirsiniz;
İnstagram adresimiz:http://instagram.com/bebegimin_guncesi
Facebook sayfamız: https://www.facebook.com/KaaninGuncesi 

Paylaşım grubumuz: https://www.facebook.com/groups/537990606274830/
Grup içeriği: Montessori uygulamaları, çocuklar için aktiviteler, bebeklerde yeme sorunsalı/yeme alışkanlıkları, bebeklerde beslenme, bebeklerde uyku sorunları, bebeklerde hastalık gibi bir çok konuda annelerimizle birlikte paylaşımlarda bulunuyoruz.Kısacası bebeğe dair herşey...

                                                 

21 yorum:

  1. Çok faydalı elinize sağlık. Mutlaka deneyeceğim

    YanıtlaSil
  2. çok makbule geçti bu postunuz zira hazır peynirler oldukça tuzlu ve içeriğini tam olarak bilemediğim için güvenemiyordum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynı düşüncede olduğum için evde yapmayı tercih ediyorum.Teşekkürler.Sevgiyle kalın...

      Sil
  3. Ellerine sağlık ben hep lor şeklinde yapıyorum ağırlıkla deneyim Sağol

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peynir olarakda tavsiye ederim, teşekkürler...

      Sil
  4. elinize sağlık çok güzel. bende yapıyorum ama tuzsuzunu. http://asyadanesintiler.blogspot.com/ sahibi sevgili şulenin bloğunda çok güzel ev yapımı peynir tarifleri var. sevebilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, fırsat bulur bulmaz inceleyeceğim.Paylaşım içinde teşekkür ediyorum

      Sil
  5. Çok güzel ellerinize sağlık..Ben az yapacaksam tuz koymadan yapıyorum..hafif de sulu bırakıyorum süzerken daha krem peynir vari bir şey oluyor..tuzsuz daha çok seviyorum ben:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende zaman zaman öyle yaptığım oluyor.Ayrıca alternatif olarak ayrıca yazdığınız için çok teşekkür ediyorum

      Sil
  6. bir muddet ben de yaptim nehir'e boyle ev peyniri.. biraz buyudukten sonra biraktim.. yogurdunu hala mayaliyorum ama ;-)) eline saglik burcucugum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Fezacığım, ev yapımı gibisi yok gerçektende ama zaman meselesi tabii...Öpüyorum çok...

      Sil
  7. Ellerinize sağlık iyi ki paylaştınız. Bir ara ben de yapıyordum ama lor şeklinde. Bir de biz çocukken annemiz o kalan yeşilimsi su ile saçlarımızı yıkardı hem saçlarımızı besler hem daha yumuşak olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinde ellerinize sağlık, saç yıkama fikride güzelmiş ama ben saçımı yıkayabilirmiyim o su ile bilemedim :) yeşilimsi su gerçekten çok faydalı, bir şekilde değerlendirmek gerekiyor.Sevgiler...

      Sil
  8. Ellerinize saglik paylasim icin tesekkurler az once yaptik esimle agorlik olarak 10 lt lik su Bidonu kullandik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonucu merakla bekliyorum, bizimlede paylaşırsanız çok sevinirim.Ellerinize sağlık, afiyetle yiyin inşallah...Ağırlık olarak 10lt su bidonu fazla geldimi gelmedi mi özellikle onu merak ettim.İnşallah çok sert olmamıştır...

      Sil
    2. Sonuç harika ! bebeğimin ağzına layık, annemin gözlerini dolduracak kadar leziz. Hatta bu yorumu yazdığım sırada ikinci denemem 10 litre su bidonu altında preslenmekte :) su bidonu denemesi eşimin fikri idi ki gerçekten memnun edici bir kıvamda oldu nasıl tarif etsem hımm buldum poaça yaparız hani hamurun son şekil vereceğimiz hali gibi oldu. Tekrar teşekkür ederim harika bir paylaşım olmuş.

      Sil
    3. Afiyet olsun, bebeğinize bol bol şifa olsun inşallah...Sonucu belirttiğiniz için teşekkür ediyorum, yapmak isteyen annelerimize de ağırlık olarak 10litrelik su bidonu fikri güzel oldu.En azından ne ağırlık koysak diye düşünmek zorunda kalmazlar.Bende bir tencerenin içine içi dolu garnitür şişeleri koyarak o tencereyi peynir torbasının üzerine oturttum.Faydalı olabiliyorsam inanın çok mutlu olurum.Sevgiyle kalın...

      Sil
  9. Ellerinize saglik paylasim icin tesekkur ederim bende ne zamandir yapmak istiyordum az once yaptik esimle ve agirlik olarak 10 lt lik su bidonu kullandik :)

    YanıtlaSil
  10. denedim çok güzel oldu teşkkürler

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...