Bebekler Hangi Ayda Ne Kadar Uyuması Gerekir?


Sevgi anneler; aşağıdaki tabloya belki inanmayacaksınız belki de benim bebeğim uykuyu sevmiyor demek ki diyecesiniz v.s.Ama inanın anneler, olması gereken tablo bu.Ben oğlumda yemek düzeninden çok uyku düzeninde takıntılı oldum ve şimdi iyi ki takıntı haline getirmişim diyorum çünkü oğlum diş dönemleri ve hastalık dönemlerimiz haricinde genel olarak bu tabloya uyarak uyku düzenimizi oluşturmaya gayret ettim.Oğlum kolik bir bebekti ve çok çaba sarfettim, yeri geldi saatlerce uyutmaya çalıştığım dönemler oldu, çok uğraştım belki ama bütün uğraşlarımın emeğini şimdi alıyorum.Oğlum şu anda 2 yaşında ve maşallah çok güzel uyku düzenimiz var.Oysa ki hatırlıyorum bebeğim 6 aylık civarındayken sinirimden oturur ağlardım neden benim oğlumda uyumuyor diye.Uyku bebeklerde öğretilebilen bir davranıştır, yeterki uyku hakkında gerekli püf noktalarını bilelim.



Bebekler Kaç Saat Uyumalı?

Unutmayın her bebek bizim hayat düzenimize uyamaz. Eğer bebeğiniz aşağıdaki tabloda verilen saatlerden daha kısa uyuyorsa geceleri ve doktorunuz tarafından tespit edilen tibbi bir sorun yoksa bu durumun sadece iki sebebi var:

- Bebeğiniz kendi kendine uyumayı bilmiyor
- O kadar yorgun ki uyuyamıyor ve sürekli yorgunluğa bağlı olarak uyanıyor.

Aklınızda tutmanız gereken bir nokta: Bebeğinizin bir gün ya da iki gün boyunca aşağıdaki sürelerde uyuması herşeyin yola gireceği anlamına gelmez. Yorgunluk derecesi ve bu yorgunluğun ne kadar süredir devam ettiğine bağlı olarak 2-3 hafta sürecektir işlerin yoluna girmesi.

1. ay (0-4.hafta) : Toplam günlük uyku süresi 16-18 saat arasında değişir.

2. ay (5-8.hafta): Birinci ayın sonunda 15,5 - 17 saat arası olan toplam uyku süresinin 8,5 - 10 saati gece, geri kalanı gündüz uykusu olarak gerçekleşir. Bu ayın sonunda 4 hatta 5 saatlik kesintisiz uyku süresi görülür geceleri.

3. ay (9-12.hafta): Toplam uyku süresi 15 saattir. Bunun 10 saati gece, 5 saati gündüz gerçekleşmelidir.Bu ayın sonunda gündüz uykuları da bir düzene oturmalıdır.

4 - 5. aylar: Gece uyku süresi 10-11 saat arasında ve gündüz toplam uyku süresi 4-5 saat arası olmalıdır. Dördüncü aydan itibaren gündüzleri yeterli kaloriyi alıyorsa 8 saat beslenmeden gece kesintisiz uyku uyuyabilirler.

6 - 8. aylar: Ortalama 10-12 saat gece uykusu olur ve gündüz yeterli kaloriyi aldıkları sürece gece beslenmeye ihtiyaç duymazlar. (Ben bunu yaptım ama yapıncaya kadar içim içimi yedi. Ama oğlumda herhangi bir kilo kaybı olmadığı gibi, kilo almaya da devam etti). Gün içinde de 3,5 saatlik bir uyku uyumuş olmaları gerekir. Birçok çocuk iki kere uyur, bazıları ise üç kez uyur gündüzleri.

9 - 12. aylar: Dokuz aylıkken geceleri ortalama 11, gündüzleri 3 saat uyur. Onikinci aya gelindiğinde gündüz uykusu ortalama 2,5 saate düşerken gece uykusu 11 saat 15 dakikaya uzar.

12 - 18. aylar: Bu aylardaki en büyük değişim onsekizinci aya gelindiğinde iki yerine bir kez gündüz uykusu uyuyor olmasıdır. Ama önerim eğer halen geceleri kalkıyorsa gündüzleri tek uykuya düşmemektir.

18 ay - 2,5 yaş: Onsekizinci ayda geceleri ortalama 11 saat 15 dakika uyurken, gündüzleri tek uykuda 2 saat 12 dakika uyur. 2,5 yaşına geldiğinde ise gece uykusu 11 saate, gündüz uykusu da 2 saate düşer.

2,5 - 5 yaş: Üç yaşında geceleri 10,5 saat gündüzleri 1,5 saat uyurken, dört yaşına geldiğinde birçok çocuk güzdüz uykusunu kaldırır ve gece uykusu 11,5 saate uzar. Beş yaşında bu süre 11 saate düşer.
Kaynak:http://www.uykumelegi.com/2011/02/hangi-ayda-ne-kadar-uyumas-gerekir.html

Uyku eğitiminde nasıl başarılı olduğumuzu merak ediyorsanız buraya tıklayınız.
Uyku eğitiminde püf noktalarını merak ediyorsanız buraya tıklayınız


Sevgili anneler sizin bebeğiniz günde toplam kaç saat uyuyor, bebeğinizde uyku düzeni oluşturabildiniz mi?

Bu arada sevgili anneler sizleri;
Facebook sayfamıza : https://www.facebook.com/KaaninGuncesi bekliyorum.

Paylaşım grubumuza :https://www.facebook.com/groups/537990606274830/ bekliyorum.
Grup içeriği: Montessori uygulamaları, çocuklar için aktiviteler, bebeklerde yeme sorunsalı/yeme alışkanlıkları, bebeklerde beslenme, bebeklerde uyku sorunları, bebeklerde hastalık gibi bir çok konuda annelerimizle birlikte paylaşımlarda bulunuyoruz.Kısacası bebeğe dair herşey...

                                              

5 yorum:

  1. Elinize sağlık. Benim oğlum hep minimum miktarda uyumuştur doğalı beri, yani yazdıklarınızdan daha az sürede. Eskiden az uyuyor diye kendimi yer bitirirdim. 1.5 yaşından beri kendi başına, kendi yatağında, sabaha dek deliksiz uyur o nedenle artık matematiksel hesaplara girmiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba GezginAnne; sanırım bu konuda şanslısınız, bebekleri büyüdüğü halde hala uyku konusunda sıkıntı çeken annemizin sayısı oldukça fazla.Hatta tanıdığım çok sayıda annenin bebekleri erken dönemde öğlen uykularını kaldırdılar.Maşallah diyorum oğlunuza.Sevgiler...

      Sil
  2. 5.aya girdiğimiz 3 gündür akşam 6da yatıp gece 11-12de uyanan bebek 6 dan sonra 2-3kez uyanıp uyumamaya başladı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen bebeklerde dönemsel sıkıntılar olabiliyor.Örneğin diş çıkaracak olması, ek gıdaya başlaması, hastalık öncesi huysuzluk v.s gibi.Umarım sizinki de geçici bir süredir, tez zamanda düzeninize tekrar dönersiniz.Sevgiyle kalın...

      Sil
  3. Iki aylık oğlum var ve gündüzün büyük bir kısmını uyuyarak geçiriyor gecede uyumuyor :( gündüz hep ağladığı için sallıyorum oda uyuyor ama gece yatmıyor bu defa:( yardım edin lütfen:(

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...