Bağışıklık Sistemini Güçlendirmenin Yolları


Sebze - meyveyi çok tüketin

Sebze sevmeyen çocuklar için, sebzeleri blenderden geçirip sebze çorbası ya da sebzeli köfte hazırlayıp tüketmesini sağlayabilirsiniz. Kış mevsiminde meyve tüketimi çok önemli çünkü bu mevsimin meyveleri özellikle C vitamininden zengin, vücut direncini arttırıcı özellikteki meyvelerdir...

Omega 3'ü ihmal etmeyin

Omega-3 yağları kalbi desteklemelerinin yanı sıra bağışıklık sistemini de kuvvetlendirici özelliktedirler. Çocuklarınızın beslenmesinde Omega-3'ten zengin besinler olan ton balığı, somon, uskumru, hamsi, sardalye, ceviz, fındık, buğday, semizotu, ıspanak ve brokoliye yer vermelisiniz.

Bol bol havuç yedirin

A vitamini ve betakarotenden zengin beslenme de bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Besinlerden; Yumurta sarısı, Havuç, Süt, Yeşilbiber, brokoli, kayısı, balık yağı, kırmızı et, patates, yeşil yapraklı ve sarı sebzeler A vitamini ve betakarotenden zengindir.

Yeterli su tüketmesini sağlayın

Kola, gazoz gibi şekerli ve gazlı içeceklerin tüketimi azaltılmalı. Su tüketimi yüksek tutulmalı.

Mineral alımını artırın

Çocuğunuzun mineral alımını arttırmalısınız. Minerallerden özellikle Demir ve Çinko bağışıklık sistemini güçlendirici özelliktedir. Demirden zengin besinler; kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kereviz yaprağı, roka ve kuru kayısıdır. Çinkodan zengin besinler; tam tahıllar, ekmek, et, balık, badem ve cevizdir.

Kilosunu dengede tutun

Çocuğunuzdaki kilo artışı bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olacaktır. Bu sebeple kilosunu dengede sağlıklı değerlerde tutmak önemlidir.

Egzersizi ihmal etmeyin

Egzersiz ve hareketlilik bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan araştırmalarda hareketli olan veya sporla uğraşan çocukların hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğu görülmüştür.

Düzenli uyumasını sağlayın

Uyku düzenine dikkat etmelisiniz. Düzensiz ve az uyku uyuyan çocukların vücut direnci zayıfladığı için hastalıklara yakalanması daha kolay olmaktadır.
Kaynak:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN 6 YİYECEK

Kayısı

Kayısı betakaroten ve A vitamini açısından güçlü bir yiyecek.Bebeğiniz için en önemli vitaminlerden biri A vitamini.A vitamini hücre gelişiminde çok önemlidir.Büyüyen bebeğinizin sağlıklı gelişimi için de yeterli derecede A vitamini alması şarttır.A vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir,grip ve soğuk algınlığına karşı savaşır.
Not:Kuru kayısı alırken kükürtle sarartılmamış olanları tercih etmek gerekir.

Ceviz

Ceviz omega 3 yağ asidi açısından en zengin yiyeceklerden biri.Omega 3'ün kalp/damar sağlığı ve beyin gelişimi için çok önemli olduğunu duymuşsunuzdur ama pek çok insan bağışıklık sistemini en güçlendiren besinlerden biri olduğunu bilmez.Günde bir iki tane ceviz tüketen bebeğiniz grip ve soğuk algınlığına karşı çok daha dirençli olacaktır.

Sarımsak

Sarımsak her derde deva olduğu gibi aynı zamanda tam bir soğuk algınlığı ve grip savaşçısı.Araştırmalar sarımsağın enfeksiyonla mücadele eden beyaz hücreleri harekete geçirdiğini gösteriyor.Sarımsağın içindeki kükürt bu hücreleri stimüle ederek bağışıklık sistemini daha savaşçı hale getiriyor.Özellikle kış aylarında bebeklerin yemeklerinden sarımsağı eksik etmemek gerekiyor.Sarımsak doğal bir antiviral ve grip ve soğuk algınlığı tedavisinde çok işe yarıyor. 

Su

Çocuğunuz hasta olduğunda doktorunuzun size ilk söylediği şey "bol sıvı tüketsin"olur.Bunun tek nedeni çocukların hastayken çok sıvı kaybetmesi değildir.Su vücudun enfeksiyonlara karşı direncini artırır,toksinleri vücuttan atar.Sadece hastayken değil,sağlıklıyken de bol su içen çocuklar hastalıklara karşı daha dirençli olurlar.Hasta olduğunda iştahsız çocuğu sıvı gıdalarla beslemek yada beslemeye çalışmak gerekir.Süt,taze meyve suyu,ayran,çorba,komposto çok iyi seçimlerdir.

Kivi

Bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminler listesinin en başında C vitamini gelir.C vitamini vücuttaki enfeksiyonla savaşan kandaki alyuvarların ve antikorların üretini artırır.Daha da önemlisi,bilinen bütün virüsler üzerinde etkili olan doğal bir protein olan interferon seviyesini yükseltir.İnterferon hücrelerin yüzeyini kaplayarak virüslerin girmesini engeller.Bu yüzden tam bir C vitamini deposu olan kiviyi alışveriş listenizden eksik etmeyin.Unutmayın ki kivi de portakaldan da mandalinadan da çok daha fazla C vitamini var.1 orta boy kivi de 70.5 mg C vitamini bulunur.

Esmer Pirinç

Selenyum doğal katil hücreleri arttırır ve kanserle savaşan hücreleri canlandırır.Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde en etkili mineraldir.Bebeğinize verebileceğiniz en uygun selenyumlu gıdalardan biri esmer pirinçtir.Bebeğinize esmer pirinç unundan muhallebiler yapabilir,sebze çorbalarına esmer pirinç katabilirsiniz.Selenyum ayrıca ton balığı,kırlangıç balığı,tam tahıllar,sebzeler,yumurta sarısı,tavuk(beyaz eti) ve sarımsakta da bulunur.








6 yorum:

  1. Burcucugm eline saglik guzel yazmishsin.bende seninle ayni fikirde ve hepsini yapyorus tavuk balik ve emzirme harich.

    YanıtlaSil
  2. Govher Merhaba;
    Çok teşekür ediyorum canım,ama bu yazı kaynak alınarak yazılmış bir yazı.Bizzat kendi yazım değil malesef.Bizde tavuğu köylerden kestirip getirtiyoruz.Afiyet olsun bebişlerimize :)

    YanıtlaSil
  3. mrhb burcu hanım ben 6 aylık bır kız cocugu annesıyım yazdıklarınız sıtenız annelık tutumunuz kısacası her halınız tam benım ıstedıgım ve aradıgım herseyı bulucagım bır umut kapısı:) hayalımdekı anne metodu yemesınden ıcmesıne davranıs kazanımından alıskanlıklara kadar hersey en ınce ayrıntısıyla acıklanmıs sızınle tanısmak sıtenızden haberdar olmak benım ıcın buyuk sans hersey gonlunuzce olsun evladınızla bırlıkte saglıklı mutlu huzurlu gunler dılerım sevgıyle..

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar;
    Öncelikle övgü dolu güzel sözlerinizin beni nasıl mutlu ettiğini anlatamam.Aynı düşüncelere sahip annelerin bloguma böyle güzel şeyler yazması inanın gurur verici.Elimden geldiğince faydalı olmaya çalışıyorum.Bloguma üye olup,face sayfamızı beğenirseniz bütün paylaşımlarımı çok yakından takip edebilirsiniz.Tekrar teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. Cok cok Tesekkur ederim burcu hanim
    Bu guzel paylasimlariniz icin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende takibiniz için teşekkür ediyorum...

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...