Şımarık Çocukların Tutumları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzmanlar, şımarıklığın anne-baba tutumundan kaynaklandığını söylüyor.

Şımarık çocuklarla baş etmek hiç şüphesiz çok zordur. Çocuklu ailelerin yaşadığı sorunların başında gelen bu durum hakkında uzmanlar, “Şımarıklık tamamen anne baba tutumlarıyla ilgilidir. Hiçbir çocuk şımarık doğmaz ama şımarık olarak yetiştirilir” diyor ve sözlerine şu şekilde devam ediyor:


“Şımarıklığı açıklamak gerekirse; her durumda ve her şartta kendisinin ve isteklerinin ön planda olmasını isteyen, isteklerini ertelemeyi ve beklemeyi bilmeyen, karşısındakilerin isteklerine de saygı göstermesi gerektiğini öğrenememiş, bulunduğu ortamda bütün ilgiyi üzerine toplamaya çalışan, mızmızlanan, mutsuz, zaman zaman agresif, öfke nöbetleriyle ağlama krizlerine giren, sadece kendi dediğini yaptırmaya çalışan, isteklerini yaptırmak için tutturan, ısrarcı ve inatçı olabilen çocukların davranışları şımarıklık olarak adlandırılır.”

Çocuklar iki temel nedenden dolayı şımarıklık sergilerler:
• İlgi görmek istedikleri için
• Aşırı ilgi gördükleri için

Her iki durumda da tutarlı ilgi eksikliği var demektir. O nedenle çocuk yetiştirme konusunda en belirleyici olanın aile tutumları olduğunu unutmamak gerekir.

Şımarık Çocukların Tutumları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Çocuklar her istediklerini o anda elde edebiliyorlarsa, isteklerini ertelemeyi ve beklemeyi asla öğrenemezler.

• Bir çocuk anne babasının sadece kendisine hizmet etmek zorunda olduğuna inanmışsa, kendisinden başka kimseyi umursamaz.

• Ağlayıp, tepindiği anda kuralların bozulduğunu ve isteklerinin yapıldığını görüyorsa zamanla uyum ve davranış bozuklukları geliştirir. Bu da çocuğun özellikle okul sürecinde arkadaşları tarafından istenmeyen çocuk olmasına yol açar.

• İnat ederek, öfkelenerek isteklerini elde eden çocuklar, içinde bulunduğu toplumda iletişim dili olarak saldırganlığı benimser ve isteklerini bu şekilde onları korkutarak elde etmeye çalışır.

• Anne babası tarafından sadece kendisi varmış ve en önemli şey onun istekleriymiş gibi davranılarak büyütülmüş bir çocuk, başkalarının duygularına, acılarına, beklentilerine de kayıtsız kalır ve insanları anlamak, anlayış göstermek gibi bir empati duygusunu öğrenemez.

• Başkalarına saygı duyarak büyümemiş bir çocuk, aynı şekilde başkalarından da saygı görmez, belki de ailenin yanlış tutumlarının sonucu hayatındaki en ağır yaptırımla karşılaşır ve toplum içinde dışlanan, iletişim sorunları yaşayan sorunlu bir birey haline gelir.



2 yorum:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...