Tuvalet Eğitimi

Bebeğinizi Bezden Kurtarmanın 8 Yolu

Baskıdan etkilenmeyin

Anne baba, şu soruyla sık olarak karşılaşıyor: "Çocuğunuzun altını hala bağlıyor musunuz?". Çoğu zaman babaanneler, teyzeler ya da arkadaşlar, "Benim çocuğum daha 1 yaşındayken tuvaletini tek başına yapabiliyordu", diyerek genç annelere fark etmeden baskı yapar. Oysa ki bu baskılardan etkilenen annenin,
çocuğa yapacağı zorlamalar olumsuz sonuçlar doğuruyor. Zamanından önce tuvalet eğitimine başlayan çocuk bu alışkanlığı daha zor kazanıyor.

Doğru zamanı bekleyin

Tuvalet eğitiminin ne zaman başlanacağına dair bir kural yok. Doğru zamanlama, çocuğun hem fiziksel, hem de psikolojik olarak hazır olmasına bağlı. 12. aya kadar hiçbir çocuk mesane ve bağırsaklarını istemli olarak kontrol edemez. 12. - 18. aylarda ise çok azı kontrol edebilir. Birçok çocuk 18. - 24. aylarda tuvalet eğitimi için hazır olabilir. Bazı çocuklar ise 30. aya kadar eğitilemez. Araştırmalar, annesi tarafından sıklıkla ve zorla oturağa oturtulan, gece tuvaletini yapması için uyandırılan çocukların ortalama 28 aylıkken bezi bıraktıklarını gösteriyor.

Çocuğunuzu gözlemleyin

Çocuğunuzun tuvalet eğitimi için hazır olup olmadığını anlamanız mümkün. İşte bazı kriterler: • Altı gündüzleri 2 saatten daha uzun süre ve uyandığında kuru kalıyorsa. • Bağırsak hareketleri düzenli ve günün belirli saatlerinde gerçekleşiyorsa. • Yüz ifadesi, hareketleri ya da konuşmasıyla, tuvaletinin geldiğini hemen belli ediyorsa. • Basit emirleri yerine getirebiliyorsa. • Kirli bezden rahatsız olup, altının değiştirilmesini istiyorsa. • Oturak ya da tuvaleti kullanma isteği içindeyse. • Külot giymeyi istiyorsa. • Sizin ya da eşinizin ve büyük kardeşlerinin peşi sıra tuvalete giderek, orada ne yaptığınızla ilgileniyorsa tuvalet eğitimine hazır demektir

Sabırlı olun

Çocuğun oturağı kullanabilmesi, bağırsaklarını istemli kullandığı anlamına gelmiyor. Zaten çocuk belli bir yaşa gelmeden oturak ve bez ayrımı yapamıyor. Unutmayın ki, çocukların, bezden kurtulabilmek için ilgi, sevgi, sabır ve anlayışa ihtiyaçları var.


Seçimi çocuğunuz yapsın

Bazı çocuklar tuvalet eğitimine oturakla başlamayı tercih ediyor. Oturağın avantajlarından biri, çocuğun rahatça oturabileceği bir yükseklikte olması ve dolayısıyla düşme tehlikesi taşımaması. Bazı çocuklar da, tıpkı yetişkinler gibi tuvaleti kullanmayı tercih edebilir. Bu durumda klozet üzerine yerleştirilen küçük plastik kapakları kullanabilirsiniz.

Çocuğunuzu fazla giydirmeyin

Çocuğun kendi kendine tuvalete gidebilmesi için giysilerinin kolay çıkarılabilir olması gerekiyor. Bahçıvan pantolonlar, çok düğmeli giysiler ve külotlu çoraplar onun tek başına soyunmasını güçleştireceğinden, altına kaçırmasına neden oluyor.

Onu anlamaya çalışın

Fiziksel özelliklerin yanı sıra çocuğunuzun psikolojik olarak da eğitime hazır olması şart. Çocuğunuz, tuvalet eğitimini kendisi istemeli ve buna uyum göstermeli. Korkar ya da itiraz ederse, tuvalet eğitimi bir süre erteleyin. Ayrıca evdeki stres de tuvalet eğitimini olumsuz etkiliyor. Aşağıdaki durumlarda, tuvalet eğitimini belli bir süre geciktirin.

Belli bir düzen kurun

Çocuğun tuvaletini yapabilmesi için belli saatler ayarlayın. Örneğin, evden ayrılmadan ya da öğle uykusundan önce tuvaletini yapması konusunda onu alıştırın. Kısa bir süre sonra çocuğunuz hatırlatmanıza gerek kalmadan tuvalet alışkanlığını kazanacak. Ayrıca tuvaletini yapacağı ortamın sessiz olmasına özen gösterin.

Kaynak: www.bebek.com
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

     TUVALET EĞİTİMİ HAKKINDA BİLGİLER

     Tuvaletten korkma eğer 3,5 yaş öncesi ise çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olmadığını düşündürür. Bu durumda tuvalet eğitimine tuvaletin tanıtımı ile başlamak doğru olacaktır. Daha büyük yaşlarda ise kabızlık, makatta küçük bir çatlak gibi nedenlerle çocuğun tuvalette canın yanmasına neden olabilecek sorunlar korkunun kaynağı olabilir. Bu durumda bir hekimden yardım almak gerekir. Aynı zamanda çocuğu kakasını yumuşak tutacak beslenme yolları ya da hekim tarafından verilen yumuşatıcı ilaçlar kullanılmalıdır. Bunları yaptıktan sonra evde tuvalete ilişkin konuşmaları tamamen kaldırmak, çocuğun üstüne gitmemek, onun tuvalete gitmesinin çok önemli olduğuna ilişkin tüm davranışlardan vazgeçmek ilk adımdır. Alıştırma külodu kullanıp, bezlemeyin. Ama kural getirin. Her yemekten sonra tuvalete en fazla 5 dakika oturarak olup olmadığına bakılması bir kural olmalı. Bu kural idrar kontrolü için 2 saatte bir olabilir. Yapmasa bile hiç bir şey söylememek, tuvaletten kalkar kalkmaz altına yaptığı zaman “olur böyle şeyler” diyerek üstelememek gerekir. Bu süreç düzenli ve geri adım atmadan en az 10 gün devam etmelidir.

*Tuvalet eğitimini çocuğunuzun gelişimine uygun bir şekilde tamamlamanız çok önemli. Başardığında ödül, başaramadığında ise ceza vermekten kaçınır ve tüm süreç boyunca sakin olursanız, eminiz ki çok kısa sürede çocuğunuz bu alışkanlığı kazanacak.

*Çocukların algılarını açmak için ya da onlara alışkanlık kazandırmak için oyun oynamak önemlidir. Tuvalet eğitimi süresince çocuğunuzun adaptasyonunu oyunla güçlendirebilirsiniz.

*"Gece İşemesi" tuvalet eğitiminde yaşanan en büyük sorunlardan biri. Ancak çözümsüz değil: Akşam yemeğinden sonra fazla su ve sulu gıdalardan uzak durabilir ve her ihtimale karşı geceleri yatak koruyucusu kullanabilirsiniz.

*Çok uğraşmanıza rağmen yine de çocuğunuzu bezinden ayıramıyor musunuz? Çocuklar tuvaletlerini beze ya da altlarına yaptığı zaman onların peşinde dolaşmak, kızmak çocuk tarafından ilgi olarak algılanır. Tuvalet eğitiminin sadece bir süreç olduğunu unutmayın, ona doğal davranın.

*Çocuğunuz oturak kullandığında ya da tuvalete oturduğunda onun yanında kalıp oyalanmasını sağlarsanız, daha uzun süre oturacağı için tuvalet eğitimi kolaylaşır. Çocuğunuzu tek başına bırakıp gitmek oturma süresini kısaltacağı için eğitimi güçleştirir.

*Kişisel hijyen kurallarını bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde öğretmeye başlamak oldukça önemli. Uzmanlara göre, 3 - 4 yaş döneminden itibaren bu kuralları uygulayan çocukların bünyeleri ileride mikrop ya da bakterilere çok daha dayanıklı oluyor.


*Tuvalet eğitiminin başlarında küçük kazaların yaşanması gayet olağandır. Bunlar olduğu zaman çocuğunuzu ayıplamamalısınız. “Arada olur” diyerek durumu geçiştirmek, çocuğunuzun gelişimi açısından çok daha faydalıdır. 

*"Tuvalete Merhaba" süreci boyunca onunla asla inatlaşmamalı ve ona baskı uygulamamalısınız. Hatta gerekiyorsa eğitimi bir süre erteleyin. İlerleyen yaşlarında kendine güven sorunu çekmemesi açısından bu dönemi baskı geçirmeden atlatması oldukça önemli.

*Çocuklar gelişimleri boyunca rol modele ihtiyaç duyarlar, genellikle anne, baba ya da büyük kardeş bu sorumluluğu farketmese de üstlenir. Çocuğunuza tuvalet eğitimi verirken onun örnek almış olabileceği kişilerin de tuvaleti kullandığını ona tatlı tatlı anlatabilirsiniz.

Kaynak: www.facebook.com/Selpak


4 yorum:

  1. allahımo günleri de göstersin inş. çok güzel bilgiler canımm merci

    YanıtlaSil
  2. merhabalar,
    benimde 2,5 yaşında bir oğlum var çalışan bir anneyim nasıl alıştıracağımı bilmiyorum zor bir süreç beni bekliyor sanırım.

    YanıtlaSil
  3. Burcucuğum amin inşallah...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Anne olmak-Bahadır Efe büyüyor bizler için zorlu bir süreç ama ben her nedense kolay atlatacağımızı düşünüyorum.Oğlum 20 aylıktı sırf tuvalet kültürünü öğretmek ve alt yapı oluşturmak için klozet adaptörü aldım.Her tuvalete gittiğimde onu da yanımda götürdüm ki beni taklit eder belki diye, aynen düşündüğüm gibi oldu.Bir süre sonra klozet adaptörüne oturdu, sonrasında tuvaleti geldiğinde söyledi ve gidip tuvalate hem kaka hem çişi yaptık.1 ay çok güzel gittik ama babaanneye gittiğinde babaanne bezleyince oğlumun kafası karıştı ve söylemeyi bıraktı.Şimdi tekrar beze döndük ama 2-2.5 yaşında alt yapısı olduğu için kolay geçireceğimizi düşünüyorum umarım düşündüğüm gibi olur.Size de kolay geçişler diliyorum...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...