Ek Gıdaya Geçiş

Minik Kaan'ım 4-5 aylık olduğundan itibaren ek gıdaya geçme konusunu düşünmeye ve bu konuda araştırma yapmaya başlamıştım. Araştırdıkça ve diğer annelerin deneyimlerini dinledikçe ek gıdaya geçmek için bir taraftan heyecanla ve sabırsızlıkla bekliyordum, diğer taraftanda içimde ciddi endişeler baş gösteriyordu. Heyecanlıydım çünkü oğluşum yavaş yavaş bağımsızlığını ilan etmeye başlayacaktı :)

Endişeliydim çünkü Kaan anne sütünü bile sadece memeden emen ve anne sütünü biberondan almayı reddeden bir bebekti. İlk zamanlarda artan sütümü sonra arada veririm diye buzluğa atmıştım, ama Kaan efendi dondurulmuş anne sütünü bile içmeyi reddetti. Biberona karşı tavır yaptı, bastı çığlığı. Mama desen bir kaç kaşık tadına bakmışlığı vardır ancak. Allah'tan ki sütüm uzunca bir süre yeterli geldi de beni büyük stresten kurtardı. Yalnızca 5 aylıkken bir hafta kadar sütümde azalma oldu ve doktorumuz oğlumun aç kaldığını bize söylediğinde hiç unutmam yanaklarımdan süzülen göz yaşlarımla çıkmıştım doktorun odasından; ben nasıl olur da çocuğumu besleyemem diye göz yaşı dökmüştüm. Neyse, uzun lafın kısası doktorumuz günde bir kez akşamları yatmadan önce mama verin dedi, hatta elimize bir kavanoz mamayı da tutuşturdu. Eve geldik mamayı hazırladım güya Kaan'a yedireceğim ama ne mümkün. Beyefendi mamayı almıyor, sürekli ağlıyor, ağlamaktan gözü birşeyi görmediği gibi vermeye çalıştığım memeyi bile istemiyor. Eteklerim tutuşmuştu resmen. Allah'tan Nurtiriada ki anneler imdadıma koştular, herkes sağolsun destek oldu. Hatta bir anne enjektörle vermeyi dene diye yorum yazmıştı, nitekim en son çare onu denedim ve Kaan'a güç bela enjektörle mama verebilmiştim. Kabus gibi geçen bu bir haftanın sonrasında yine Nurturia annelerinin destekleri ile ne yapıp edip (Feyza'nın tabiriyle) gezmeye çıkan sütümü bol bol su içerek, süt konusunda düşünmeyi bırakarak ve en önemlisi yediklerime dikkat ederek geri getirmeyi başardım. Yine de zaman zaman ek gıdaya başlamadan önce sütüm geri gelmeseydi ne yapardım diye düşünürüm. Neyse ki bu bir haftalık kabusun dışında sadece anne sütüyle 6 ayımızı tamamlayabildik.

     İşte bu bir haftalık kabus sebebiyle ek gıdayı da kabul etmeyecek diye gerçekten çok endişelenmiştim. Tüm bu endişelerin üzerine ilk ek gıda denememizde 1-2 çay kaşığını zorla yediğini görünce bendeki korku tam bir panik havasına dönüştü; eyvah dedim bu çocuk yemeyecek.


İşte ilk ek gıdamız olan elma püresini Kaan'a verdiğimizde küçük sıpamın girdiği şekiller :)
Tarih: 08.04.2012 (Oğluşum 5 Ay 22 Günlüktü)
     Neyse konuyu çok dağıttığımın farkındayım, 1-2 çay kaşığıyla başladığımız ek gıda olayına ilk iki hafta tam bir panik havası hakim oldu çünkü beyefendimiz yaklaşık 15 gün boyunca 1-2 çay kaşığı yemeye devam etti. Artık hergün resmen sayarak yediriyordum, bugün 3 çay kaşığı yedi,ertesi gün 5 oldu, derken 8 kaşık yedi.. ve sonunda 60cc ye kadar çıkabildik. Tabi bu başlangıç süresi boyunca önceliğimiz hep anne sütü oldu. Daha sonra yemek alternatifleri ve damak tadı gelişip yemek yemeye alıştıkça aldığı miktar artmaya başladı. Şu anda genel olarak 150cc'yi sorunsuz hüpletiyor maşallah. Özellikle sebze çorbasına ne bulursam katıyorum,çok şükür ki artık seçmiyor. Kıymaya biraz geç başladığımız için kıyma konusunda biraz tereddütlüydüm, neyse ki onu da yedi. Çocuklar büyüdükçe dertleri de büyüyormuş, bunu yaşayarak öğrendik ya artık unutmayız :D. İlk önceleri uyku konusunda araştırma yapmaktan nerdeyse uyku danışmanı olacaktım, şimdi de oğluma yemek menüsü hazırlamaktan aşçı olacağım galiba hehe:)))

Kaan ilk kez yoğurt yiyor
Tarih: 05.05.2012 (6 Ay 18 Günlüktü)
     Resimlerden de anlaşılıyordur, en çok yoğurda alışmakta zorlandı oğlum. İlk başta hiç sevmedi, fakat ben ısrarla denemelerime devam ettim. Tatlı ile ek gıdaya geçtiğimizden midir nedir, yoğurdun içine meyve kattığım da çok güzel yiyordu. Fakat ben yoğurdu sade olarak yemesi taraftarı olduğum için bir kaç kez içine meyve kattıktan sonra bıraktım. İyiki de bırakmışım çünkü azar azar sabırla yedirerek sade yoğurda artık alıştı ve annesinin deneme çalışmalarını boşa çıkarmadı canım oğlum.

Menülerimize geçmeden önce yemek yedirme konusunda hassas olduğum noktaları paylaşmak istiyorum; yemek yeme/yedirme alışkanlığı tıpkı uyku alışkanlığı gibidir. Nasıl başlarsa ilerleyen dönemlerde çocuklar aynı şekilde devam ederler. Bu yüzden ben Kaan'a oyun oynatarak veya televizyon karşısında yemek yedirmiyorum. Kuş uçtu, uçak geçti şeklinde oyunlarla dikkatini dağıtmaya çalışmadan ve en önemlisi zorlamadan yedirmeyi tercih ediyorum. Baktım ki yemek istemiyor, önlüğünü çıkarıp mama sandalyesinden kaldırıyorum. Aradan biraz zaman geçtikten sonra tekrar deniyorum. Kocamın da hep dediği gibi nasıl olsa acıkınca yiyecek diyerek kendimi kandırıyorum :D.

                                   Günlük Menümüz

Sabah

Kahvaltı
30-40cc Anne Sütü yada Formül Süt
1 kibrit kutusu keçi peyniri
1/2 dilim tam buğday ekmeği yada 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi
1 tatlı kaşığı (özellikle demir açısından) üzüm yada dut pekmezi
1yumurta sarısı
1 adet kuru kayısı
1 adet kuru incir
1 adet ceviz
2 adet zeytin
1 çay kaşığı tereyağ


NOT:
* Pekmez en güzel sabah aç karnına yedirmek yada meyvesinin içine katarak tüketmek vitamin açısından daha faydalı olduğunu söylemişti Dr.umuz.Ben aç karnına vermeyi tercih ediyorum.
* Kahvaltıda Omega 3 takviyesi! Bebeğinizin kahvaltısına ekleyeceğiniz rendelenmiş ceviz,
ihtiyaç duyduğu Omega 3’ün önemli bir kısmını karşılayacaktır.

Ara Öğün


Meyve: Mevsim meyvelerini önce püre olarak şimdi de küçük parçalar halinde yiyoruz


NOT: 1 yaşına kadar çilek yedirilmemeli,8.aydan sonra tropik meyveler de ekleyebilirsiniz (kivi,ananas gibi)


Öğle

Sebze Çorbası : Ana malzeme ilk başta Havuç,patates,kabak + 1 tatlı kaşığı irmik + sızma zeytinyağ olarak başladık biz.İlk başlarda 3-4 günde bir, daha sonra hergün, ayrı bir mevsim sebzesi ekleyerek devam ettik,şimdi ise ne bulursam ekleyenlerdenim :))) özellikle sarımsak,soğan,maydanoz,dereotu,kırmızı salçalık biber her çorbamızda mevcut

NOT:
* Sebzeleri düdüklü tencere yada buharda pişirilip çatalla ezilerek püre yapılabilir
* Piştikten sonra içine 1 çay kaşığı çiğ olarak sızma zeytinyağı eklenmeli
* İrmik suda haşlanarak eklenir,1 hafta sonrasında pirinç de haşlanarak eklenir.8.aydan sonra mercimek,bulgur,9.aydan sonra ise kuru fasulye ve nohut eklenebilir.
* 7.aydan itibaren günde 1 yemek kaşığı kadar kuzu eti sebzenin içine eklenebilir(buharda veya suyla kavrularak da olabilir)
* 1 yaşına kadar patlıcan verilmeyecek,8.aydan sonra domates kullanıbilir.
* Tuz eklenmeyecek fakat kimyon ve nane kullanılabilir
* Biz balığa 9.ayda başlayacağız Dr.umuzun tavsiyesiyle
* Balıktan alacağımız vitamini şimdilik keten tohumu tüketerek alıyoruz

Haftalık mutlaka vermeye çalıştıklarım:
Pazartesi :Tarhana çorbası
Salı: Köfte
Çarşamba: Sebze çorbası
Perşembe: Şehriye türevleri (tel şeh. arpa şeh. ya da yayla çor. v.s)
Cuma: Şimdi artık balığa başlayacağım
Cumartesi: Sebze çorbası
Pazar: Balık



İkindi

Yoğurt : Günlük sütten veya keçi sütünden,günlük olarak yapıyorum,ilk başlarken 1 çay kaşığı şeklinde başlanıp,günlük artırılabilir (bir kase yedirilebilir)

Akşam

Muhallebi : Sütlü,pirinçli,tam tahıllı kaşık maması olarak veriyorum ben.

Kuru Meyve Püresi


Malzemeler
2 adet siyah kuru kayısı
1 adet kuru incir
2 adet siyah kuru erik
5-6 adet siyah kuru üzüm
    
Hazırlanışı: Karışımı bir gece önceden suda bekletiyorum,sabah suyunu kendim içiyorum süt yapması açısından meyveleri ise blendırdan geçirip püre haline getiriyorum.Ve bu karışım mutlaka dolabımda her daim bulunur.

Kaan kaka yapmakta zorlandığında çay kaşığı ile 1-2 çay kaşığı veririm,bazen kahvaltısına bu karışımdan ilave ederim,bazen yoğurt yemek istemediğinde içine azıcık tatlandırsın diye katarım (yoğurt için pek tercih etmemeye gayret gösteriyorum) yada evde meyve yok diyelim meyve yerine verebiliyorum fakat şunu da belirtmek istiyorum bu karışım kalorisi oldukça yüksek olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekiyor.

11 yorum:

  1. Merhaba blogunu tesadüf bulduk benim oğlumda şuan 4,5 aylık kilosu çok şükür iyi ama ek gıda konusunda kararsızım ne zaman başlasam diye????

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Fillix;
    Biz ek gıdaya 6.ayına girer girmez başladık.Şayet sütünüz yetiyorsa acele etmeyin diye fikir söyleyebilirim.Sonuçta hayatı boyunca ek gıda alacak ama enne sütü en fazla iki yaşına kadar alır.Tabi bu konuda herkesin düşüncesi farklı.Kimi 4.ayda,kimi 5.ayda kimi ise 6.ayda başlıyor.Ek gıdaya geç başlanırsa bebek alışmakta zorlanır diye yanlış bir inanış var,bizde hiç öyle olmadı.Her bebek anne sütünden sonra illaki bir süre ek gıdayı reddedebilir ama sonrasında alışıyorlar.Bırakın anne sütü alabildiği kadar alsın.Şayet anne sütü almıyorsa 5.aydan sonra ufak ufak meyve püreleriyle başlayabilirsiniz.Nacizane düşüncelerim bunlar :)En güzel geçişleriniz olsun ek gıdaya :)

    YanıtlaSil
  3. ek gıdaya geçişte kabuslar gören biri olarak söylüyorum ki gerçekten fikir verici bir yazı olmuş. teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Esra rica ediyorum.Faydalı olabiliyorsam bende çok mutlu olurum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. merhaba,
    bende ek gidaya yeni baslamis biri olarak yazinizdan faydalaniyorum.
    yogurt olarak keci sutunden yaptiginizi yazmissiniz.keci sutu ile yapilmis yogurdu hangi aydan sonra verdiniz.
    tesekkurler.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar;
    Öncelikle faydalanıyor olmanıza mutlu olduğumu belirtmek isterim.Biz 6.cı ayın içinde ilk önce meyve püresi,sonrasında sebze çorbaları, 7.ci ayında ise en son olarak kahvaltı ve yoğurda başladık.Yoğurt gaz yapıcı özelliği olduğundan gecikmeli başladık.Yoğurda başladığımızdan itibaren dr.umuzun tavsiyesiyle 1 hafta keçi sütünden,diğer hafta günlük sütten dönüşümlü olarak mayalamaya gayret ettim.Umarım yardımcı olabilmişimdir.

    YanıtlaSil
  7. 6.aya girdik ve İstanbula taşınıcaz.Yani tek başımayım bana çok yardımcı oldunuz tesekürler.Bu kuru kayısı incir ve cevizi kahvaltısına nasıl karıştırıyorsunuz.Haşlayıp eziyor musunuz?

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Müge;
    Sayfanın en altında kuru meyve püresi tarifi var,kayısı ve incirin ordan bakabilirsin nasıl yapıldığını,cevizi de blendırdan geçirip kahvaltılarına katıyordum fakat kuruyemişler için henüz erken diye düşünüyorum,en azından7-8 ayını bekleyebilirsin.kuruyemişler allerjen gıdalardır,normalde 1 yaşında sonra verilir fakat ben 3 gün bekleme kuralını uygulayarak oğluma allerji yapmadığını görünce Önce sadece cevizle,sonrasında da ceviz,fındık ve bademi birer çay kaşığı ekliyordum kahvaltılarına(8-9aydan sonra.

    YanıtlaSil
  9. sevgili blackjin yorumunuzu yanlışlıkla sildim,çok özür diliyorum :( ilk kez bir yorum sildim :( tekrar yazar mısınız rica etsem.güzel sözleriniz için ayrıca teşekkür ediyorum,okumuştum yanıt yazacakken "sil"e bastım :(

    YanıtlaSil
  10. merhaba

    postunuz 2013 e ait fakat beni asagıdaki konu hk. bilgilendirebilir misiniz.

    ' Sebze puresi lk başlarda 3-4 günde bir, daha sonra hergün, ayrı bir mevsim sebzesi ekleyerek devam ettik ' yazmıssınız.
    Benim sormak istedigim konu su : ben ilk patates + havuc sonrada kabak ile ekledim 3 gun kuralı ile. Yarında 3 gun boyunca semizotu ekleyecegim. Dogru mu yapıyorum acaba.
    Ayrıca ne zaman 3 gun kuralı uygulanmadan sebze corbamı cesitlendirebilirim.
    Simdiden tesekkurler.

    Nurcan

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...