Çocuklarda Ayakkabı Seçimi

Oğlum rahatsızlandığında kendi doktorumuz uzak mesafede olduğundan evimize yakın bir hastaneye ve nurturiadaki bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine doktor Hakan Kılıç Bey'e gittik.İyiki de Hakan Bey'le tanışmışız. Daha kapıdan girdiğimizde bu kadar güven veren bir doktor daha tanımamıştım. Oğlumu muayene için soyarken Hakan Bey bizi tepeden tırnağa incelemeye başlamıştı bile. Oğlumun ayakkabılarını çıkartırken ayakkabılar Hakan Bey'in dikkatini çekti ve eline alıp bir o yana bir bu yana çevirdi durdu. İkiye katladı, içine baktı derken bir güzel inceledi. Ben oğluma doğru ayakkabıyı aldığımdan kendimce eminken Hakan Bey maalesef ki ayakkabı konusunda sınıfta kaldığımı ve aksine çok yanlış bir ayakkabı seçimi yaptığımızı belirtince şaşkınlığımı gizleyemedim. Oysaki aldığımız ayakkabı çok da bilinen ve iyi bir markaydı. Ayakkabımızın niçin yanlış seçim olduğunun sebeplerini de açıklayarak doğrusunun nasıl olması gerektiği konusunda da değerli bilgilerini paylaştı. 

Ayakkabılarımızla ilgili durumu farkedip bizi uyardığı için kendisine minnettarım. Oğlumuzun 13-14 aylıktan beri ayakkabı giydiğini göz önünde bulunduracak olursak oğlum yaklaşık 4 aydır yanlış ayakkabılarla yürüyormuş. Nasıl olurda bu konuda daha önceden araştırma yapmamıştım, bilemiyorum. Ben ki en ufacık bir şeyi en ince detayına kadar araştırıp nurturiadaki dostlarıma sormadan ve fikirlerini almadan hareket etmezken, nedense ayakkabı konusunu atlamışım. Durumun farkına varır varmaz zararın neresinden dönersek kardır hesabı hemen oğluma yeni ayakkabılar almak için araştırma yapmaya başladım.

Çocukların ayakları çok hızlı büyüdüğü için ayak sağlığı, çocuğun sağlıklı gelişimi açısından çok önemliymiş. Çocukların ayak gelişimi 2 - 2.5 yaşına kadar devam ettiğinden, zorunlu olmadıkça ayakkabı giydirilmemesi gerektiğini zaten biliyordum, bir kez daha teyit etmiş oldum. Bazı anneler çocukların ayakları üşümesin diye ev ortamında da ayakkabı giydirmeyi tercih ederler, bütün büyükler gibi bizim babaannemiz de çocuğun ayakları üşümesin diye sürekli ayakkabı ile dolaştırmak ister, ta ki biz engelleyene kadar. Oysaki çocuğun ayağı ne kadar serbest kalırsa gelişimi daha sağlıklı olur.
Eski ayakkabılarımız,yani yanlış seçim yaptığımız ayakkabılarımız...


Yeni aldığımız ayakkabılarımız,yani doğru seçim...Bu arada önümüz yaz olduğundan yazlık bir model tercihi yaptık...



Haftasonu olunca koştur koştur Torium AVM merkezinde Kifidis Mağazasında aldık soluğu.Ordaki ayakkabıları inceleyince inanamadım ve oğluma bunca zaman yanlış ayakkabı giydirdiğim için,içim cız etti.Görünüşte pek fark yokmuş gibi görünsede elime alıp incelediğimde gözle görülür farklar vardı.Bir kere kifidisin ayakkabılarındaki fark, ayakkabının alt tabanı zemini çok rahat kavrayacak şekilde dizayn edildiğinden düşme ihtimali çok daha düşük ve daha rahat yürümesini sağlıyordu. İç tabanındaki destek ise (bu önemli) daha yüksek ve daha yumuşaktı.Bileği, yüksek boğazlı olduğundan oğlumun ayağını tam olarak kavradı,bu da yere daha sağlam basmasına etki ediyordu.Ordaki satıştan sorumlu arkadaş oğluma ayakkabıları giydirdiğinde oğlumun yürüyüşündeki farkı bir anne olarak hemen anladım.Burun kısmı daha geniş olduğundan parmakları içerde sıkışıp kalmadı.En önemli özelliği ise biliyorsunuz bebeklerin ayakları çok terler bu nedenle kifidisin ayakkabılarının içi de dışı da deri olması bu terlemeyi en aza indirmesini sağlıyordu.Evet diğer aldığımız ayakkabının 3 katı fiyat farkı vardı ve sadece maksimum 3-4 ay giyecekti ama bence oğlumun ayak sağlığı için buna değerdi.


 Yaptığım araştırmaları aşağıdaki gibi derledim,umarım sizlere de faydası olur.

Öncelikle ayakkabıların uzunluğu, genişliği ve yüksekliğine dikkat edilmelidir. Uygun boyutta olmayan ayakkabılar tırnak batması, çekiç parmak, nasır gibi hastalıklara neden olabilir. Çocukların hızlı büyüme dönemlerinde her 3-4 ayda bir yeni ayakkabı ihtiyacı olabilir. 16 ay altında çocuklarda, ayak 2 ayda 2 numara büyüyebilir.16-24. aylarda ayaklar 3 ayda 2 numara büyürken, 24-36 aylık küçük çocuklarda 4 ayda 2 numara, 2 yaşından sonra 4-6 ayda 2 numara büyür.

Ayakkabı Alırken Nelere Dikkat Etmeli

  • Burunları yuvarlak olan ayakkabıları seçmelisiniz böylece parmakların daha fazla hareket yeri olacaktır.
  • Çocuk ayakkabısının üst kısmı deri, kanvas veya başka bir gözenekli kaliteli malzemeden yapılmış olmalıdır. Çocukların ayağı çok terler ve ayakkabılarının üst kısmı muhakkak nefes alabilir malzemeden yapılmış olmalıdır.
  • 9 – 18 ay arası çocuklarda mokasen tipi veya tenis ayakkabısı gibi alçak kenarlı ayakkabı yerine yüksek kenarlı bir ayakkabı ayakta daha sağlam duracaktır. Tercihiniz yüksek boğazlı ayakkabılardan yana olmalı.
  • Ayakkabının iç kısmındaki tabanı avuç içiniz gibi yumuşak olmalıdır. Yumuşak taban ayağı iyi kavradığı, kaymadığı için yeni yürümeye başladığı dönemlerde düşmeyi engeller. Bu ayakkabıların hafif olması çocukların yürürken daha az enerji harcamalarını sağlar.
  • Alt taban malzemesi yeri sağlam tutan, kaymayan ve esnek bir malzemeden yapılmış olmalıdır. Sert ve yüksek tabanlar küçük çocuklarda sendelemelere ve düşmeye neden olabileceğinden kaçınılmalıdır. 
  • Öncelikle tercihiniz bağcıklı ayakkabıdan yana olsun, ayağın genişliğini en rahat kavrayan ayakkabılar bağcıklı ayakkabılardır.Hem ayrıca ayağından çıkma olasılığı daha düşüktür.
  • Yürüme döneminden okul yaşına kadar çocuklarda rahatlık ön planda olmalıdır. Çocuğun aktivitelerinde uygun ayakkabılar giyilmesi sağlanmalıdır.

2 yorum:

  1. Burcucum merhaba herzamanki gibi yazilani zevkle okuyorum cok faydaldndm bukonuda bilgisizdim zahmet edipde yazip bizleri bilgilendirdgn icin tsk.ederim.eline saglik

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim govher,bir fayda sağladıysam bende çok mutlu olurum.Takipçim olduğun içinde ben teşekkür ederim

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...