Montessoriye Göre Evde Oyun Alanı

Öncelikle montessori der ki; evin her odasında çocuğunuza ait alanlar olmalı ve ona ait oyun köşeleri oluşturulmalıdır. Evde montessori uygulamalarında vurgulanan temel prensip evin çocuğa göre düzenlenmesidir. Çocuk evde kendini devler ülkesindeymiş gibi hissetmemelidir. Ebeveynler olarak çocuğunuzu anlayabilmek adına kendinizi bir saat kadar onun yerine koyup yerde sürünerek evdeki ortama bir göz atın bakalım, istediği şeylere ulaşamamanın ne kadar zor olduğunu anlayacaksınız. Çocukların ihtiyaçlarını kendi kendine karşılayabilmesi, tertip düzeni ve kuralları öğrenebilmesi için gerekli ortamı hazırladığımız taktirde çocuklarımıza bunları öğretmek çok daha kolay olacaktır.

Montessoriyi benimsediğimden bu yana her daim evi oğluma göre nasıl düzenleyebilirim diye düşünür oldum, aslında büyük bir kısmını hallettim sayılır fakat daha eksiklerim var. En son projem ise oğluma oyun alanı oluşturmaktı. Yeni taşındığımızdan dolayı salonumuzun eşyalarını henüz alamamıştık, bende bunu bir fırsata dönüştürüp boş olan salonumuza oğlum için güzel bir oyun alanı yapmaya karar verdim. Evdeki koruma bariyerlerini salona taşıyıp 3 köşe olarak yerleştirdim ve bu alanın içine yere ince bir yorgan koydum (yorgan yerleştirmemdeki amaç, oğlum yerde oturduğunda 
yumuşak olsun ve kendini rahat hissetsin. Böylece oyun alanını daha çok sever diye düşündüm). Yorganın üzerine ise su geçirmeyen bir örtü örttüm, yarın öbür gün su ile haşır neşir olmaya başladığında sorun yaşamayalım. Oyun alanının içine ise aktivite sehpamızı, kum havuzumuzu (kum havuzunu ilerleyen zamanlarda bir çok etkinlikte kullanacağımızı düşünüyorum, su oyunlarında, aktarma oyunlarında v.s gibi) ve bir kaç oyuncağını getirdim. Oğlum uyandığında oyun alanını görünce mutluluktan çığlıklar attı,saatlerce içinden çıkmadı.Hala da orda oynamaya bayılıyor, aktivitelerimizi genel olarak orda yapmaya gayret ediyoruz.

Hem oğlumun kendine ait özel bir alanı olmuş oldu, hem de bu sayede oyuncaklarını evin dört bir köşesinden toplamak zorunda kalmıyorum. 






7 yorum:

  1. Ne kadar güzel bir alan olmuş bayıldım :) güzel güzel oynasın eğlensin öğrensin şimdi Kaan :)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Etkaca, Kaan'da çok sevdi şimdilik gayet güzel kullanıyor oyun alanını.Bakalım ne zaman sıkılacak.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Bu basıt oyun alanı çocukları öyle mutlu edıyor ki....ıyıkı sızden gordum.çitlerımız olmasa da yarattıgımız alan kızımızı cok mutlu ettı.tabı kı yıne sız adasım sayesınde;)

    YanıtlaSil
  6. Çok teşekkür ediyorum burcu hanım, annelerimize fikir verebiliyorsam ne mutlu bana.Bol oyunlu günler diliyorum

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...