Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç blogumuzun konuk yazarı olarak "ara öğün tariflerini" arşivindeki değerli tariflerini bizlerle paylaştığı için kendisine teşekkür ediyoruz.
SAAT 10:00-11:00 ARASI
MEYVE SUYU
- Elma,armut,şeftali veya havuç suyu ile başlanılabilir.
- Meyvelerin suları taze olarak 1-2 çay kaşığı başlanarak verilir, yavaş-yavaş artırılır.
- Portakal veya mandalina gibi meyvelerin suları gaz yapıcı etkilerinden dolayı sonraki zamanlarda başlanılması daha uygundur.
Hazırlanışı:Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede geçirildikten sonra tel süzgeç veya tülbent ile süzülerek meyve suyu elde edilir.
Not:Meyve sularına şeker ilave edilmemelidir.
TARÇIN İLE TATLANDIRILMIŞ ELMA-ARMUT KOMPOSTOSU
Malzemeler:
1 adet küçük boy elma
1 adet küçük boy armut
Bir tutam tarçın
Hazırlanışı:Meyvelerin çekirdeklerini çıkartınız ve dilimleyiniz.Tencereye 100 cc su ekleyerek meyveleri pişiriniz. Karıştırırken gerekirse su ilave ediniz. Pişirme suyu ve tarçını ekleyiniz, hepsini tekrar karıştırınız.
Not:Tarçın dışındaki baharatların 1 yaşından sonra verildiğini unutmayınız Özellikle karabiber ve kimyon bebeklere mutlak kullanılmaması gerekli baharatlardır. Kesinlikle 1 yaşından önce verilmemelidir.
VİTAMİN KOKTEYLİ
Malzemeler:
1 adet elma
2 adet havuç
1 adet domates
Yarım portakal
Hazırlanışı:Elmayı, domatesi ve havuçları yıkayınız. Portakalı soyup çekirdeklerini çıkarınız. Sebzeleri ve meyvelerin kabuklarını soyup, yıkadıktan sonra küçük-küçük parçalara bölünüz. Hepsinin sularını çıkarınız. İyice soğutup, bir limon dilimi ve isteğe bağlı buz parçacıklarıyla servis yapınız.
Not:
PORTAKALLI ELMA KOMPOSTUSU
Malzemeler:
70 gr elma 60 gr portakal
2 bardak su
Hazırlanışı: Doğranmış meyveleri 2 bardak suda haşlayınız. Soğutunuz ve ılık durumda bebeğinize veriniz.
ŞEFTALİ VE KAYISILI KREM MUS
Malzemeler:
Yarım pişmiş şeftali
1 adet pişmiş kayısı
100 cc bebeğinize verdiğiniz süt
Hazırlanışı:Yarım pişmiş şeftali,1 adet pişmiş kayısı,100 cc devam maması veya anne sütü, meyveleri pütürleri yok olana kadar bebeğinize verdiğiniz süt veya mama ile birlikte kaşıkla eziniz. Ilık olarak bebeğinize veriniz.
MEYVE EZMESİ
Malzemeler:
Çeyrek muz (ortalama 60 gr)
Taze meyveleri kullanarak bebeğinizin en sevdiği meyvelerin püresinden bir meyve kokteyli yapınız (ortalama 100 gr)
80 cc bebeğinize verdiğiniz süt
Hazırlanışı:Muzu soyup dilimler haline getiriniz.Muz dilimlerini, meyve kokteylini ve bebeğinize verdiğiniz sütü kaşıkla eziniz.Kaşıkla bebeğinize yavaş yavaş veriniz.
TAHILLI MEYVE
Malzemeler:
1 adet şeftali
1 tatlı kaşığı irmik
1 adet kayısı(yada yarım muz)
Hazırlanışı: Bir buçuk çay bardağı suyu cezveye koyunuz, içine irmiği koyunuz ve haşlayınız.Meyveleri bir kaşık ile eziniz ve haşlanan irmiği meyvelerle karıştırınız. Ilık duruma geldikten sonra bebeğinize verebilirsiniz.
MEYVE PÜRESİ
Malzemeler:
1 adet elma
1/2 muz
2 adet kuru incir
Yarım bardak su
Hazırlanışı: Soyulmuş bir elma, yarım muz, 2 kuru inciri, yarım
su bardağı su ile kısık ateş de pişiriniz. Piştikten sonra cam süzgeçten geçirip suyu
ilave ediniz.
Not: Bebek önceden tüm bu meyvelere alıştırılmış olmalıdır.
HAVUÇ PÜRESİ
Malzemeler:
1 orta boy havuç
Yeteri kadar peynir
Kızarmış ekmek
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: 1 havucu yarım litre suda pişirdikten sonra püre haline getiriniz.İçine kızarmış ekmek,1 kaşık ufalanmış peynir ve bir tatlı kaşığı zeytin yağını ilave ediniz sonra da bebeğinize afiyetle sunabilirsiniz.
PATATES PÜRESİ
Malzemeler:
150 cc bebeğinize verdiğiniz süt
1-2 küçük boy patates
Hazırlanışı: Patatesi
haşlayıp püre haline getiriniz ve daha önce hazırlamış olduğunuz bebeğinize
verdiğiniz 150 cc sütün içerisine atınız ve karıştırınız
Not: Patatesi her zaman kabuğu ile birlikte haşlandığını unutmayınız.
ELMALI – ÜZÜMLÜ- HAVUÇ SUYU
Malzemeler:
3 Adet elma
1 Adet havuç
1 Salkım çekirdeksiz üzüm
Hazırlanışı: Meyveleri iyice yıkayınız. Üzümleri tanelere ayırınız, elmaların saplarını ve çekirdeklerini çıkarınız (kabuklarını soymayabilirsiniz) havucu da soyunuz. İri dilimler halinde meyve sıkacağından geçiriniz. İster süzerek ister süzmeden ama hiç bekletmeden bebeğinize veriniz.
Not: Normalde bebek yemeklerini hazırlar iken katı meyve sıkacağı yerine cam rende kullanıldığını unutmayınız.
SÜTLÜ MAYDANOZ PÜRESİ
Malzemeler:
2 çorba kaşığı irmik
2 çay bardağı su
100 cc bebeğinize verdiğiniz süt
1 çay kaşığı sıvı yağ
Yeteri kadar maydanoz
Hazırlanışı: 2 çorba kaşığı irmiği,2 çay bardağı su ile pişiriniz. İyice piştikten sonra yarım su bardağı süt ilave ediniz.1 çay kaşığı sıvı yağ ile 1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanozu ekleyiniz.
Not:Meyve suyu başlanıldıktan 3-4 hafta sonra verilmelidir..
AYVA ÇEKİRDEĞİ ÇAYI
Malzemeler:
1 tane ayva
1 çorba kaşığı ıhlamur
1 adet karanfil
2 bardak su
Hazırlanışı: Ayvanın çekirdek yuvasını çıkarınız. Ihlamur ve karanfili yıkayınız. Bir cezveye ayvayı, ıhlamuru, karanfili ve suyu koyup bir taşım kaynamasını sağlayınız. Ihlamurun ılımasını bekleyiniz ve süzüp bebeğinize içiriniz.
Not: Bebeğinize vereceğiniz bu çayın iyi bir gaz giderici özelliği de vardır.
ELMA PÜRESİ
Malzemeler:
-½ elma, armut veya şeftali
Hazırlanışı: Meyveyi yıkayınız, kabuklarını soyunuz, cam rendede rendeleyiniz.Tel süzgeçten geçirerek suyunu elde ediniz.Önceleri 1-2 çay kaşığı ile başlandıktan sonra ileriki zamanlarda günlük 50 cc civarında verebilirsiniz. Bebek bunu rahatlıkla almaya başladıktan sonra püre şeklinde de verebilirsiniz.
ISPANAK PÜRESİ
Malzemeler:
1.5 Su bardağı kadar sebze suyu
1 Çorba kaşığı pirinç unu
Yeteri kadar ıspanak
Rendelenmiş peynir
1 Tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Bir buçuk su bardağı sebze suyuna bir çorba kaşığı pirinç unu ilave ediniz.15 dakika kadar pişiriniz.Üzerine 2 çorba kaşığı haşlanmış, elde küçük parçalara ayrılmış ıspanakları ilave ediniz.5 dakika kadar pişiriniz. Daha sonra rendelenmiş peynir ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını ilave ediniz.
Not: Meyve suyuna başlanıldıktan 4-5 hafta sonra verilebilir. Ayrıca peynirin 6. Ayında bebek yemeklerine katıldığını unutmayınız.Ve ıspanak yemeklerinin bebişlere hazırlandıktan hemen sonra verilmesi gerektiğini unutmayınız.
ARMUT KOMPOSTOSU
Malzemeler:
Yeteri kadar armut
Hazırlanışı: Armudu yıkayınız, soyunuz, çekirdeklerini çıkartınız ve küp şeklinde doğrayınız. Bir tencerenin içine su ile armut küplerini atınız, ara sıra karıştırarak 15 dakika kadar kaynatınız. Bu kompostoyu kaşıkla ezdikten sonra ılık olarak bebeğinize içiriniz.
KARIŞIK MEYVE PÜRESİ
Malzemeler:
Çeyrek muz
130 gr kadar elma ve erik püresi
70 cc bebeğinize verdiğiniz süt
Hazırlanışı: Muzu soyup, dilimleyiniz. Muz parçalarını ,püre haline getirilmiş elma ve erikleri kaşık ile iyice ezdikten sonra bebeğinize verdiğiniz süt ile karıştırdıktan sonra ılık şekilde bebeğinize yediriniz.
YEŞİL FASÜLYELİ PÜRE
Malzemeler:
1 küçük patates (yaklaşık 50 gr)
100 gr kadar taze yeşil fasulye
40 cc kadar bebeğinize verdiğiniz süt
Hazırlanışı: Patatesi soyunuz, yıkayınız ve küp şeklinde doğrayınız.Yeşil fasulyeleri yıkayınız ve varsa kılçıklarını çıkarınız. Patates ve fasulyeleri 20 dakika kadar kaynatınız. Suyunu süzünüz. Önceden hazırladığınız bebeğinize verdiğiniz süt ile sebzeleri iyice kaşık ile ezdikten sonra ılık olarak bebeğinize veriniz ve keyifle yediğini görünüz.
Not: Yeşil fasulye yerine Brokolide kullanabilirsiniz.
TARÇINLI ELMA KOMPOSTUSU
Malzemeler:
Yarım adet limon
1 tutam toz tarçın
2 su bardağı su
Hazırlanışı: Elmaları küçük parçalar halinde doğrayınız, tarçınlı suda kaynatınız. Son olarak yarım limonu üzerine sıkınız. Bebeğiniz için bu menü ekşi tat olarak gelebilir. Yemesi için zorlamayınız. İleri ki zamanlarda tekrar deneyebilirsiniz.
PIRASA KREMASI
Malzemeler:
100 gr patates
50 gr pırasa
Bebeğinize verdiğiniz süt
Hazırlanışı: 100 gr kadar patates ile 50 gr kadar pırasayı soyunuz, yıkayınız ve doğrayınız.20 dakika kadar kaynatınız, suyunu süzünüz. Daha önceden hazırlamış bebeğinize verdiğiniz süt ile sebzeleri kaşık ile eziniz Isısını kontrol ettikten sonra bebeğinize veriniz.
ANANASLI ELMA KOMPOSTUSU
Malzemeler:
70 g elma
60 g ananas
2 bardak su
Hazırlanışı: Doğranmış elma ve ananasları 2 bardak suda haşlayınız. Soğutunuz, bebeğe yediriniz.
Not: Ananas tropikal meyvelerden olduğu için bu menüyü zorunlu olmadıkça 1 yaşından önce vermeyiniz.
ELMA-ARMUT-MUZ EZMESİ
Malzemeler:
Çeyrek muz
50 gr elma püresi
50 gr armut püresi
100 cc kadar bebeğinize verdiğiniz süt
Hazırlanışı: Muzu soyup dilimler haline getiriniz. Muzları ,püre haline getirilmiş elma,armut ve bebeğinize verdiğiniz süt ile birlikte kaşık veya çatal ile ezdikten sonra bebeğinize veriniz.
MARULLLU PATATES KREMASI
Malzemeler:
130 gr kadar marul yaprağı
200 cc kadar bebeğinize verdiğiniz süt
1 küçük patates (yaklaşık 80 gr)
Hazırlanışı: Biraz sirke eklediğiniz suda marul yapraklarını iyice yıkayınız ve çalkalayınız. Sadece en yeşil kısımları kalacak şekilde diplerini kesiniz. Patatesi soyunuz, yıkayınız, küçük küpler şeklinde doğrayınız. Bir tencereye kaynar su, marul yapraklarını ve patatesi atıp 15 dakika kadar pişiriniz. Suyunu süzünüz. Ilık olarak bebeğinize kaşık veya biberonla verebilirsiniz.
Not: Marul yerine ıspanak da kullanabilirsiniz.ayrıca geniş yapraklı yeşil sebzeler içinde omega 3 oranının en fazla ıspanakta olduğunu unutmayınız.
Kaynak: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç
Kaynak: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç
Slm.drtmza guzel tarifleri icin burdan tsk..etmek istiyorum elineze saglik. Burcucum sana da tsk.edyom bizlere bunlari okuma imkani sundugun icin dushunjene eline saglik cnm.
YanıtlaSil