ARA ÖGÜN

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç blogumuzun konuk yazarı olarak "ara öğün tariflerini" arşivindeki değerli tariflerini bizlerle paylaştığı için kendisine teşekkür ediyoruz.

SAAT 10:00-11:00 ARASI

MEYVE SUYU

  • Elma,armut,şeftali veya havuç suyu ile başlanılabilir. 
  • Meyvelerin suları taze olarak 1-2 çay kaşığı başlanarak verilir, yavaş-yavaş artırılır. 
  • Portakal veya mandalina gibi meyvelerin suları gaz yapıcı etkilerinden dolayı sonraki zamanlarda başlanılması daha uygundur.
Hazırlanışı:Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede geçirildikten sonra tel süzgeç veya tülbent ile süzülerek meyve suyu elde edilir.

Not:Meyve sularına şeker ilave edilmemelidir.

TARÇIN İLE TATLANDIRILMIŞ ELMA-ARMUT KOMPOSTOSU

Malzemeler:
1 adet küçük boy elma 
1 adet küçük boy armut 
Bir tutam tarçın

Hazırlanışı:Meyvelerin çekirdeklerini çıkartınız ve dilimleyiniz.Tencereye 100 cc su ekleyerek meyveleri pişiriniz. Karıştırırken gerekirse su ilave ediniz. Pişirme suyu ve tarçını ekleyiniz, hepsini tekrar karıştırınız.

Not:Tarçın dışındaki baharatların 1 yaşından sonra verildiğini unutmayınız Özellikle karabiber ve kimyon bebeklere mutlak kullanılmaması gerekli baharatlardır. Kesinlikle 1 yaşından önce verilmemelidir.

VİTAMİN KOKTEYLİ

Malzemeler:
1 adet elma 
2 adet havuç 
1 adet domates 
Yarım portakal

Hazırlanışı:Elmayı, domatesi ve havuçları yıkayınız. Portakalı soyup çekirdeklerini çıkarınız. Sebzeleri ve meyvelerin kabuklarını soyup, yıkadıktan sonra küçük-küçük parçalara bölünüz. Hepsinin sularını çıkarınız. İyice soğutup, bir limon dilimi ve isteğe bağlı buz parçacıklarıyla servis yapınız.

Not:
Domatesi 6.ayının sonlarına doğru katmanızı öneririz.

Bebek yemeklerinin hazırlanmasında blender kullanılması önerilmez. Sizde bu menüyü hazırlarken imkan dahilinde blender kullanmayınız.

PORTAKALLI ELMA KOMPOSTUSU

Malzemeler:
70 gr elma 
60 gr portakal 
2 bardak su

Hazırlanışı: Doğranmış meyveleri 2 bardak suda haşlayınız. Soğutunuz ve ılık durumda bebeğinize veriniz.

ŞEFTALİ VE KAYISILI KREM MUS

Malzemeler:
Yarım pişmiş şeftali 
1 adet pişmiş kayısı 
100 cc bebeğinize verdiğiniz süt

Hazırlanışı:Yarım pişmiş şeftali,1 adet pişmiş kayısı,100 cc devam maması veya anne sütü, meyveleri pütürleri yok olana kadar bebeğinize verdiğiniz süt veya mama ile birlikte kaşıkla eziniz. Ilık olarak bebeğinize veriniz.

MEYVE EZMESİ

Malzemeler:
Çeyrek muz (ortalama 60 gr) 
Taze meyveleri kullanarak bebeğinizin en sevdiği meyvelerin püresinden bir meyve kokteyli yapınız (ortalama 100 gr) 
80 cc bebeğinize verdiğiniz süt

Hazırlanışı:Muzu soyup dilimler haline getiriniz.Muz dilimlerini, meyve kokteylini ve bebeğinize verdiğiniz sütü kaşıkla eziniz.Kaşıkla bebeğinize yavaş yavaş veriniz.

TAHILLI MEYVE

Malzemeler:
1 adet şeftali 
1 tatlı kaşığı irmik 
1 adet kayısı(yada yarım muz)

Hazırlanışı: Bir buçuk çay bardağı suyu cezveye koyunuz, içine irmiği koyunuz ve haşlayınız.Meyveleri bir kaşık ile eziniz ve haşlanan irmiği meyvelerle karıştırınız. Ilık duruma geldikten sonra bebeğinize verebilirsiniz.

MEYVE PÜRESİ

Malzemeler:
1 adet elma 
1/2 muz 
2 adet kuru incir 
Yarım bardak su

Hazırlanışı: Soyulmuş bir elma, yarım muz, 2 kuru inciri, yarım su bardağı su ile kısık ateş de pişiriniz. Piştikten sonra cam süzgeçten geçirip suyu ilave ediniz.

Not: Bebek önceden tüm bu meyvelere alıştırılmış olmalıdır.

HAVUÇ PÜRESİ

Malzemeler:
1 orta boy havuç 
Yeteri kadar peynir 
Kızarmış ekmek 
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: 1 havucu yarım litre suda pişirdikten sonra püre haline getiriniz.İçine kızarmış ekmek,1 kaşık ufalanmış peynir ve bir tatlı kaşığı zeytin yağını ilave ediniz sonra da bebeğinize afiyetle sunabilirsiniz.

PATATES PÜRESİ

Malzemeler:
150 cc bebeğinize verdiğiniz süt
1-2 küçük boy patates

Hazırlanışı: Patatesi haşlayıp püre haline getiriniz ve daha önce hazırlamış olduğunuz bebeğinize verdiğiniz 150 cc sütün içerisine atınız ve karıştırınız

Not: Patatesi her zaman kabuğu ile birlikte haşlandığını unutmayınız.

ELMALI – ÜZÜMLÜ- HAVUÇ SUYU

Malzemeler:
3 Adet elma
1 Adet havuç
1 Salkım çekirdeksiz üzüm

Hazırlanışı: Meyveleri iyice yıkayınız. Üzümleri tanelere ayırınız, elmaların saplarını ve çekirdeklerini çıkarınız (kabuklarını soymayabilirsiniz) havucu da soyunuz. İri dilimler halinde meyve sıkacağından geçiriniz. İster süzerek ister süzmeden ama hiç bekletmeden bebeğinize veriniz. 

Not: Normalde bebek yemeklerini hazırlar iken katı meyve sıkacağı yerine cam rende kullanıldığını unutmayınız. 

SÜTLÜ MAYDANOZ PÜRESİ

Malzemeler:
 2 çorba kaşığı irmik 
2 çay bardağı su 
100 cc bebeğinize verdiğiniz süt 
1 çay kaşığı sıvı yağ 
Yeteri kadar maydanoz

Hazırlanışı: 2 çorba kaşığı irmiği,2 çay bardağı su ile pişiriniz. İyice piştikten sonra yarım su bardağı süt ilave ediniz.1 çay kaşığı sıvı yağ ile 1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanozu ekleyiniz.

Not:Meyve suyu başlanıldıktan 3-4 hafta sonra verilmelidir..

AYVA ÇEKİRDEĞİ ÇAYI

Malzemeler:
1 tane ayva 
1 çorba kaşığı ıhlamur 
1 adet karanfil 
2 bardak su

Hazırlanışı: Ayvanın çekirdek yuvasını çıkarınız. Ihlamur ve karanfili yıkayınız. Bir cezveye ayvayı, ıhlamuru, karanfili ve suyu koyup bir taşım kaynamasını sağlayınız. Ihlamurun ılımasını bekleyiniz ve süzüp bebeğinize içiriniz.

Not: Bebeğinize vereceğiniz bu çayın iyi bir gaz giderici özelliği de vardır.

ELMA PÜRESİ

Malzemeler:
-½ elma, armut veya şeftali

Hazırlanışı: Meyveyi yıkayınız, kabuklarını soyunuz, cam rendede rendeleyiniz.Tel süzgeçten geçirerek suyunu elde ediniz.Önceleri 1-2 çay kaşığı ile başlandıktan sonra ileriki zamanlarda günlük 50 cc civarında verebilirsiniz. Bebek bunu rahatlıkla almaya başladıktan sonra püre şeklinde de verebilirsiniz. 

ISPANAK PÜRESİ

Malzemeler:
1.5 Su bardağı kadar sebze suyu 
1 Çorba kaşığı pirinç unu 
Yeteri kadar ıspanak 
Rendelenmiş peynir 
1 Tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Bir buçuk su bardağı sebze suyuna bir çorba kaşığı pirinç unu ilave ediniz.15 dakika kadar pişiriniz.Üzerine 2 çorba kaşığı haşlanmış, elde küçük parçalara ayrılmış ıspanakları ilave ediniz.5 dakika kadar pişiriniz. Daha sonra rendelenmiş peynir ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağını ilave ediniz.

Not: Meyve suyuna başlanıldıktan 4-5 hafta sonra verilebilir. Ayrıca peynirin 6. Ayında bebek yemeklerine katıldığını unutmayınız.Ve ıspanak yemeklerinin bebişlere hazırlandıktan hemen sonra verilmesi gerektiğini unutmayınız.

ARMUT KOMPOSTOSU

Malzemeler:
Yeteri kadar armut

Hazırlanışı: Armudu yıkayınız, soyunuz, çekirdeklerini çıkartınız ve küp şeklinde doğrayınız. Bir tencerenin içine su ile armut küplerini atınız, ara sıra karıştırarak 15 dakika kadar kaynatınız. Bu kompostoyu kaşıkla ezdikten sonra ılık olarak bebeğinize içiriniz. 

KARIŞIK MEYVE PÜRESİ

Malzemeler:
Çeyrek muz 
130 gr kadar elma ve erik püresi 
70 cc bebeğinize verdiğiniz süt

Hazırlanışı: Muzu soyup, dilimleyiniz. Muz parçalarını ,püre haline getirilmiş elma ve erikleri kaşık ile iyice ezdikten sonra bebeğinize verdiğiniz süt ile karıştırdıktan sonra ılık şekilde bebeğinize yediriniz.

YEŞİL FASÜLYELİ PÜRE

Malzemeler:
1 küçük patates (yaklaşık 50 gr) 
100 gr kadar taze yeşil fasulye 
40 cc kadar bebeğinize verdiğiniz süt

Hazırlanışı: Patatesi soyunuz, yıkayınız ve küp şeklinde doğrayınız.Yeşil fasulyeleri yıkayınız ve varsa kılçıklarını çıkarınız. Patates ve fasulyeleri 20 dakika kadar kaynatınız. Suyunu süzünüz. Önceden hazırladığınız bebeğinize verdiğiniz süt ile sebzeleri iyice kaşık ile ezdikten sonra ılık olarak bebeğinize veriniz ve keyifle yediğini görünüz. 

Not: Yeşil fasulye yerine Brokolide kullanabilirsiniz.

 TARÇINLI ELMA KOMPOSTUSU

Malzemeler:
1 veya 2 adet golden elma 
Yarım adet limon 
1 tutam toz tarçın 
2 su bardağı su

Hazırlanışı: Elmaları küçük parçalar halinde doğrayınız, tarçınlı suda kaynatınız. Son olarak yarım limonu üzerine sıkınız. Bebeğiniz için bu menü ekşi tat olarak gelebilir. Yemesi için zorlamayınız. İleri ki zamanlarda tekrar deneyebilirsiniz.

PIRASA KREMASI

Malzemeler:
100 gr patates 
50 gr pırasa 
Bebeğinize verdiğiniz süt

Hazırlanışı: 100 gr kadar patates ile 50 gr kadar pırasayı soyunuz, yıkayınız ve doğrayınız.20 dakika kadar kaynatınız, suyunu süzünüz. Daha önceden hazırlamış bebeğinize verdiğiniz süt ile sebzeleri kaşık ile eziniz Isısını kontrol ettikten sonra bebeğinize veriniz.

ANANASLI ELMA KOMPOSTUSU

Malzemeler:
70 g elma 
60 g ananas 
2 bardak su

Hazırlanışı: Doğranmış elma ve ananasları 2 bardak suda haşlayınız. Soğutunuz, bebeğe yediriniz.

Not: Ananas tropikal meyvelerden olduğu için bu menüyü zorunlu olmadıkça 1 yaşından önce vermeyiniz.

ELMA-ARMUT-MUZ EZMESİ

Malzemeler:
Çeyrek muz 
50 gr elma püresi 
50 gr armut püresi 
100 cc kadar bebeğinize verdiğiniz süt

Hazırlanışı: Muzu soyup dilimler haline getiriniz. Muzları ,püre haline getirilmiş elma,armut ve bebeğinize verdiğiniz süt ile birlikte kaşık veya çatal ile ezdikten sonra bebeğinize veriniz.

MARULLLU PATATES KREMASI

Malzemeler:
130 gr kadar marul yaprağı 
200 cc kadar bebeğinize verdiğiniz süt 
1 küçük patates (yaklaşık 80 gr)

Hazırlanışı: Biraz sirke eklediğiniz suda marul yapraklarını iyice yıkayınız ve çalkalayınız. Sadece en yeşil kısımları kalacak şekilde diplerini kesiniz. Patatesi soyunuz, yıkayınız, küçük küpler şeklinde doğrayınız. Bir tencereye kaynar su, marul yapraklarını ve patatesi atıp 15 dakika kadar pişiriniz. Suyunu süzünüz. Ilık olarak bebeğinize kaşık veya biberonla verebilirsiniz.

Not: Marul yerine ıspanak da kullanabilirsiniz.ayrıca geniş yapraklı yeşil sebzeler içinde omega 3 oranının en fazla ıspanakta olduğunu unutmayınız.

Kaynak: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç






 


1 yorum:

  1. Slm.drtmza guzel tarifleri icin burdan tsk..etmek istiyorum elineze saglik. Burcucum sana da tsk.edyom bizlere bunlari okuma imkani sundugun icin dushunjene eline saglik cnm.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...