HANGİ AYDA HANGİ BESİN VERİLMELİDİR?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç blogumuzun konuk yazarı olarak "hangi ayda, hangi besinler verilmelidir" hakkındaki değerli bilgilerini bizlerle paylaştığı için kendisine teşekkür ediyoruz.

0 - 4 AY

Bebeğiniz ağladıkça ve acıktıkça anne sütü vermelisiniz. Anne sütü yoksa veya yetersizse anne sütüne adapte bir biberon maması kullanmalısınız.

4 - 6 AY

Yumuşak ve topaksız, yarı sıvı püreler veriniz.

Anne Sütü veya Mama
Anne sütünü aldığı sürece devam edilmelidir. Anne sütü yoksa veya yetersizse 3-4 öğün 2 numara devam maması verilmelidir.

Kaşık Maması
Ek gıdalara geçiş aşamasında başlangıç olarak pirinçli bir mama başlanmalıdır. Bu dönem için hazırlanmış sütlü kaşık mamaları, tahıllı kaşık mamaları ve kavanoz mamalarını kullanabilirsiniz veya kendiniz evde kullandığınız biberon maması ile muhallebi yapabilirsiniz.Kaşık maması ayran gibi sulu bir biçimde yapılır, her gün 3-4 çay kaşığı verilir ve miktar her gün biraz daha arttırılır. Bir hafta sonra mama boza kıvamında yapılır. 

Meyve Suyu
Kaşık mamasından 2 hafta sonra meyve suyu verilir. Mevsimine göre meyve seçilir ve suyu sıkılarak hazırlanır. 1-2 tatlı kaşığından başlanarak verilir ve yavaş-yavaş arttırılır.1-2 hafta sonra püre şeklinde verilebilir. 2 hafta kadar devam edilir.



Sebze Çorbası
Meyve püresinden 1 hafta sonra verilir. Bazen 5.veya 6. aylarda muhallebiye başlanır ve 1-2 hafta sonra sebze çorbalarına geçilir. Ancak iyi kilo alan bebeklerde muhallebiden önce genellikle öğle menüsün de sulu olarak 1-2 tatlı kaşığından başlanarak yavaş-yavaş artırarak verilir. Çocuğunuzun isteğine göre her gün arttırılır ve 1 hafta sonra püre haline geçilir.

Sebze çorbasına daha sonra eklenecek besinler : Kabak- ıspanak-pırasa-karnabahar-Bezelye-Fasulye-Brokoli-kereviz 

Yoğurt
Genellikle ikindi Ya da akşam öğünü ek gıdası olan yoğurt, muhallebi yerine de verilebilir.


Muhallebi
Sebze püresinden 1-2 hafta kadar sonra genellikle 4-5. aydan itibaren gece menüsü olarak verilir.
Kaşık maması veya pirinç unu ile hazırlanmış muhallebi olabilir.

7 – 8. AY

Anne sütüne aldığı sürece ve miktarda devam edilmelidir. Anne sütü yoksa veya yetersizse en az 300 ml. devam maması verilmelidir. 

Meyve ve sebzeleri püre halinde rahatlıkla verebilirsiniz. Artık eline ağzında geveleyeceği çubuk biçiminde çiğ sebzeler verebilirsiniz. Bu dönemde et ve balıklara geçilebilir.

Tahıl gevrekleri, soyulmuş domates, suda bekletilmiş kuru kayısı 7-8. aylarda verilebilecek diğer uygun besinlerdir.

Kahvaltı
Çocuk meyve püresi, sebze püresi, muhallebi ve yoğurt gibi besinlere alıştıktan sonra 6. ay da kahvaltıya başlanabilir.

Yumurta
Katı pişmiş yumurta sarısı çocuk kahvaltıya alıştıktan sonra 6. ayda günaşırı 1 çay kaşığı olarak beslenme programına eklenir, yavaş-yavaş miktarı artırılır. Bir ay sonunda bebek tam bir yumurta sarısını yiyebilir. Yumurta sarısı, alıştırma süresince katı daha sonra kayısı kıvamında verilebilir.

Tahıllı Çorbalar
Mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbası gibi gıdalar, taze sebze çorbalarına alıştırılmış olan bebeklere 7. aydan sonra değişik tatları öğretmek amacıyla verilebilir.              

Et ve Tavuk
Deri ve yağları ayrılarak 7-8 aylarda bir tepeleme çorba kaşığı pişmiş kıyma veya orta boy ince bir biftek veya tavuk eti parçası sebze çorbasına eklenerek sebze ile birlikte püre haline getirilir.

Balık
8. ayda öğle veya akşam öğünlerinde püre şeklinde et yerine değiştirilerek verilebilir.

Köfte             
7. ayda öğle veya akşam öğünlerinde verilebilir. 

Karaciğer
8. ayda öğle öğünlerinde et ile değiştirilerek püre şeklinde 15 günde bir kez olmak üzere verilebilir. Ama yine de size 1,5 yaşına kadar beklemenizi öneririz. Diğer sakatat ürünlerinin bebek beslenmesinde yeri yoktur.

8 - 9. AY

  • Yemek taneleri biraz daha büyük olabilir. Rende veya püre yerine doğranmış yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Kendi kendine yemeyi öğrenmesi için eline sık sık çubuk biçimli yiyecekler verebilirsiniz.
  • Et ve balıklar ızgara veya haşlama yapılarak irice kıyılarak verilebilir.
  • Kızarmış ekmek, tuzsuz ev yemekleri, çorba, börek gibi besinleri verebilir.
Pilav, Makarna ve Dolmalar
6. aydan sonra yoğurt ile karıştırılarak verilebilir.

10-12. AY

  • Bu aylarda evde yenen hemen-hemen her şeyi bebeğiniz de yiyebilir. Pişirirken yemeklerin tuzsuz olmasına dikkat ediniz. 
  • Et, balık ve tavukları küçük lokmalara ayırabilirsiniz.

BEBEK BESLENMESİNDE SEBZELERİN KULLANIMI

  • Patlıcan ve bakla bebek beslenmesinde yasaktır. Çünkü içlerinde nikotin bulunur.
  • Ispanak da bir kereden fazla ısıtılmamalıdır. Isıtıldığında içeriğindeki nitrat, nitrite dönüşür. 
  • Domates de alerji yapma özelliği nedeni ile dikkatli verilmelidir. 
  • Patates, havuç, maydanoz, bamya, yer elması, semizotu, araka, fasulye rahatça verilebilen sebzelerdendir.

2 yorum:

  1. Canım tebrik ederim ne kadar güzel bir başlangıç yapmışsınız :) bir çok anne istifade edecektir eminim , en çok da orta asyada doktor bulma sıkıntısı çeken biz'e :) ben okudum mesajını eşimede okuttum canım ilgilenecek inşallah :) bu ara havalarda çok güzel evde pek olamıyoruz, ilk fırsatta inşallah olurmu, görüşmek üzere :)

    YanıtlaSil
  2. Etkaca çok teşekkür ederim.Bugün aldığım en güzel haber bu oldu,seni bunalttığımı düşünüp umudumu kesmiştim aslında,kara kara düşünüyordum nasıl yapsam diye.Merakla mesajını bekliyor olacağım.Bol gezmeli,bol keyifli günler diliyor,Etkayı kocaman öpüyorum.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...