ÖĞLE MENÜSÜ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç blogumuzun konuk yazarı olarak "öğle menüsü tariflerini" arşivindeki değerli tariflerini bizlerle paylaştığı için kendisine teşekkür ediyoruz.

SAAT 12:00-13:00 ARASI

İLK ÇORBA

Malzemeler:
125 cc yoğurt
1 küçük boy havuç
2 tatlı kaşığı pirinç

Hazırlanışı: Yukarıdaki malzemeleri çok az su ilavesi ile pişiriniz. Pirinçler ve havuçlar yumuşayınca bebeğinizin özel rondosundan hafif geçiriniz ama hafif pütürler kalsın.

Not: Bebeğinize vereceğiniz yoğurt ekşi tatta olmadığı sürece bebeğiniz yoğurt yemeyi sevecektir. Bu nedenle yoğurdu nasıl mayalayacağınızı tekrar bir gözden geçirelim. Evde yoğurt mayalama tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Bebeğinize yoğurdu her gün taze mayalanmış olarak yediriniz.

SEBZE ÇORBASI-1

Malzemeler:
3-4 su bardağı su 
2 orta boy havuç 
1 orta boy patates 
1 çay kaşığı irmik

Hazırlanışı: 3-4 su bardağı su,2 orta boy havuç,1 orta boy patates kapaklı bir kapta pişiriniz. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyunu bir başka kaba alınız. Bir çay kaşığı irmik ilave ettikten sonra tekrar 5-10 dakika kadar daha pişiriniz. Sıvı miktarı 200 cc olacak şekilde ayarlayınız.

2.HAFTA (BASİT SEBZE PÜRESİ)

Aynı şekilde pişiriniz. Havuç ve patatesleri tel süzgeçte tamamen ezerek püre halinde geçiriniz. Bu pürenin içine yine irmik katarak menü tamamlanmış olur.

3.HAFT A (KARIŞIK SEBZE PÜRESİ)

Havuç ve patateslerin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzelerden ekleyiniz.(örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, sonraki gün maydanoz ile birlikte bir kaç yaprak ıspanak, sonraki gün bunlara ilave olarak çeyrek miktarda enginar, daha sonra domates şeklinde olabilir). Tel süzgeçten ya da blenderdan geçirilerek elde edilen püreye yeni bir çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişiriniz.

4.HAFTA (TAM SEBZE PÜRESİ)

Bir önceki menüye 1 çay kaşığı zeytinyağı veya pastörize tereyağı katınız.

Not: 6.aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma ( 3 kez çekilmeli, yağsız-sinirsiz dana eti) eklenebilir. Daha erken dönemde sebze çorbasına başlanmış bebekler için kuzu ciğeri tercih edilebilir.

PATATES-PIRASA Ç0RBASI

Malzemeler:
30 gr pırasa 
100 gr patates 
2 su bardağı kadar su

Hazırlanışı: Sebzeleri küçük parçalar halinde doğrayınız ve suda pişiriniz

DOMATES-PATATES-YEŞİL FASULYE ÇORBASI

Malzemeler: 
40 gr domates 
50 gr patates 
40 gr yeşil fasulye 
2 bardak su

Hazırlanışı: Sebzeleri küçük parçalar halinde doğradıktan sonra suda pişinceye kadar haşlayınız.

HAVUÇ ÇORBASI

Malzemeler: 
2-3 adet büyük havuç 
1 çorba kaşığı tereyağ 
1 kahve fincanı patates nişastası 
6 bardak su veya et suyu 
3 adet yeşilbiber 
2 adet yumurta 
Yarım demet maydanoz

Hazırlanışı: Havuçların üzerlerini iyice kazıyınız ve yıkadıktan sonra küçük küpler halinde doğrayınız. Daha sonra bu küçük küp havuçları iyice yumuşayana kadar haşlayınız. Suyunu saklayıp, kevgirle havuçları alıp, iyice eziniz. Sakladığınız suyun içine ezilmiş havuçları ekleyiniz.Diğer yandan bir tavada tereyağını eritiniz. Patates nişastasını boza kıvamında sulandırınız ve tereyağına ekleyiniz. Karıştırarak pişiriniz. Pişirdiğiniz nişastayı çorbanın üzerine yavaş-yavaş ilave ediniz. Biberini ilave edip ağır ateşte kaynamaya bırakınız. -Servis yapmadan önce yumurtaları çırpıp terbiyesini yapın ve yavaş-yavaş onu da çorbaya ekleyiniz. Çocuklarınızın severek içeceği çorbanız servise hazır. Dilerseniz üzerine maydanoz da serpebilirsiniz.

SEBZE ÇORBASI-2

Malzemeler:
-2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates 
¼ kabak 
1/4 havuç 
1 çay kaşığı zeytinyağ 
1 su bardağı su

Hazırlanışı: Sebzeleri yıkayınız, kabuklu sebzeleri ise soyup doğrayınız, küçük bir tencerede kaynamakta olan suyun içine atınız.Su, sebzelerin üzerini örtecek düzeyde olmalıdır. Kısık ateşte sebzeler yumuşak oluncaya kadar pişiriniz. Yağını pişdikten sonra ilave ediniz.Pişmiş şekilde olan sebzeleri ezerek süzgeçten geçiriniz.

Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimekte ilave edebilirsiniz

SEBZE ÇORBASI-3

Malzemeler:
1 küçük boy havuç 
1 orta boy patates 
1 orta boy domates 
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç 
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Sebzeleri iyice yıkayınız ve küçük- küçük doğrayınız.1 yemek kaşığı tahıl unu,1 yemek kaşığı zeytinyağı ile pişiriniz ve sonra tel süzgeçten geçiriniz.

Not: 6. ayından sonra 1 tatlı kaşığı tavuk eti ya da dana kıyma katılabilir. Tuz az miktarda 1 yaşından sonra ilave edilebilir.

SEBZE SUYU

Malzemeler:
5 bardak su 
1 orta boy havuç 
1 orta boy patates 
1 dilim kabak 
Marul veya kıvırcık 
1 bütün elmanın kabuğu

Hazırlanışı: 5 bardak su,1 havuç,1 patates,1 dilim kabak, birkaç yaprak marul veya kıvırcık ve 1 elma kabuğunu kısık ateşte pişiriniz. Arzu edilirse az miktarda ada çayı ilave edebilirsiniz.

YOĞURT ÇORBASI

Malzemeler:
3 çorba kaşığı yoğurt 
1 çorba kaşığı haşlanmış pirinç 
2 çorba kaşığı haşlanmış patates 
1 çay kaşığı zeytinyağı 
50 ml su

Hazırlanışı: Bir tencereye yoğurdu haşlanmış pirinci, patates ve suyu ekleyerek pişiriniz. Piştikten sonra zeytinyağını ilave ediniz. Bebeğinizin yoğurt çorbası hazırdır.

PATATES-YEŞİL FASULYE ÇORBASI

Malzemeler:
40 gr domates 
50 gr patates 
40 gr yeşil fasulye 
2 bardak su

Hazırlanışı: Sebzeleri küçük-küçük doğrayınız,suda pişinceye kadar haşlayınız.

SÜTLÜ ÇORBA

Malzemeler:
1 çay bardağı süt ( 100 cc kadar) 
1 yemek kaşığı silme pirinç 
Domates suyu ( 50 cc kadar) 
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı: Bir tencereye sütü koyunuz. Bir silme yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı,domates suyu veya ezmesini ekleyip pişiriniz. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı katmayı da unutmayınız.

Not: Un katılmadığında çok az ekmek içi iyice ufalanarak verilebilir.

YAYLA ÇORBASI

Malzemeler:
3/4 oranında su bardağı kadar yoğurt 
yarım su bardağı kadar su 
1 yemek kaşığı pirinç 
1 çay kaşığı sıvı yağ 
1 çay kaşığı un

Hazırlanışı: Pirinci ayıklayınız, yıkayınız ve su ile haşlayınız. Yoğurt ve ezilmiş una pirincin suyundan az miktar katarak ılıtın ve pirince ekleyiniz. Karıştırarak pişiriniz ve sonra yağ ilave ediniz.

PİRİNÇ-MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:
Yarım yemek kaşığı kırmızı mercimek 
Yarım yemek kaşığı pirinç 
1 su bardağını biraz geçecek kadar su 
1 çay kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı: Mercimek ve pirinci ayıkladıktan sonra yıkayınız. Daha sonra kaynamakta olan suyun içine bırakınız. Yumuşayıncaya kadar pişiriniz, içine yağı ekleyiniz.Not: Pirinç yerine bulgurda kullanılabilir.

KREMALI HİNDİBA ÇORBASI

Malzemeler:
1 hindiba
1 patates
1 çorba kaşığı krem peyniri


Hazırlanışı: Hindibayı ve patatesi yıkayınız, Patatesi soyunuz, küçük parçalar halinde doğrayınız.Patates ve hindibayı soğuk suya atarak 20 dakika kaynatınız. Mikserden geçiriniz, krem peyniri ekleyiniz. Servise hazır.

MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:
2 yemek kaşığı mercimek 
1 havuç 
1 küçük patates 
1/4 dilim soğan 
1 çay bardağı su

Hazırlanışı: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek,2 çay bardağı suyu koyunuz.Bir küçük boy havuç, patates ve soğanı rendeleyiniz, bir yemek kaşığı zeytinyağını ilave ederek pişiriniz.

TARHANA ÇORBASI

Malzemeler:
1 su bardağı 
Yarım yemek kaşığı tarhana 
1 tatlı kaşığı yağ

Hazırlanışı: Tarhanayı soğuk su ile eziniz ve karıştırarak pişiriniz ve daha sonra yağ ilave ediniz. Tarhana acısız olmalıdır.

BAHAR ÇORBASI

Malzemeler:
50 gr bezelye tanesi 
50 gr havuç 
50 gr yeşil fasulye 
1 dal maydanoz 
1 tatlı kaşığı tereyağı

Hazırlanışı: Havucu küçük dilimler halinde doğrayınız,yeşil fasulyeyi ince - ince kıyınız,bezelye ile birlikte hepsini haşlayınız.Kıyılmış maydanozu ve tereyağını katıp,mikserden geçiriniz

KREMALI ENGİNAR ÇORBASI

Malzemeler:
Enginar göbeği 
30 ml süt 
1 çorba kaşığı un 
çok az tereyağı 
1 çimdik tuz

Hazırlanışı: Tuzlu kaynar suda enginar göbeklerini 15 dakika pişirip püre yapınız.Sütü, unu çorbaya katıp karıştırarak biraz fokurdatınız.

DOMATES ÇORBASI

Malzemeler:
1 adet orta boy domates 
1 adet orta boy patates 
2 adet fesleğen yaprağı 
1/2 litre su 
1 çay kaşığı mısır nişastası

Hazırlanışı: Kabuğu soyulmuş, doğranmış, patatesi yarım litre suda 20 dakika kadar haşlayınız. Mikserden geçirerek fesleğen yaprağı ve mısır nişastasını ekleyiniz ve biraz daha kaynatınız. Ilık olarak bebeğinize veriniz.

HAVUÇLU TAVUK

Malzemeler:
15-20 gr kadar tavuk göğsü 
130 gr kadar havuç

Hazırlanışı: 15-20 gr kadar derin bir kapta tavuk göğüs etini haşlayınız.Haşlanmış tavuk etini pişmiş ve püre haline getirilmiş (ortalama 130 gr kadar) havuç ile karıştırıp blender dan geçiriniz.Ilık olarak bebeğinize verebilirsiniz.

Kaynak: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç

2 yorum:

  1. emeğinize sağlık tarifler çok güzel görünüyor hepsini deniycem oğluma :)

    YanıtlaSil
  2. Afiyet olsun, bol yemeli günleriniz olsun inşallah...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...