Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç blogumuzun konuk yazarı olarak "öğle menüsü tariflerini" arşivindeki değerli tariflerini bizlerle paylaştığı için kendisine teşekkür ediyoruz.
SAAT 12:00-13:00 ARASI
İLK ÇORBA
Malzemeler:
125 cc yoğurt
1 küçük boy havuç
2 tatlı kaşığı pirinç
Havuç ve patateslerin yanına 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzelerden ekleyiniz.(örneğin ilk gün 3-4 yaprak maydanoz, sonraki gün maydanoz ile birlikte bir kaç yaprak ıspanak, sonraki gün bunlara ilave olarak çeyrek miktarda enginar, daha sonra domates şeklinde olabilir). Tel süzgeçten ya da blenderdan geçirilerek elde edilen püreye yeni bir çay kaşığı irmik eklenerek 5 dakika daha pişiriniz.
Hazırlanışı: Yukarıdaki malzemeleri çok az su ilavesi ile pişiriniz. Pirinçler ve havuçlar yumuşayınca bebeğinizin özel rondosundan hafif geçiriniz ama hafif pütürler kalsın.
Not: Bebeğinize vereceğiniz yoğurt ekşi tatta olmadığı sürece bebeğiniz yoğurt yemeyi sevecektir. Bu nedenle yoğurdu nasıl mayalayacağınızı tekrar bir gözden geçirelim. Evde yoğurt mayalama tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Bebeğinize yoğurdu her gün taze mayalanmış olarak yediriniz.
2 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 çay kaşığı irmik
Hazırlanışı: 3-4 su bardağı su,2 orta boy havuç,1 orta boy patates kapaklı bir kapta pişiriniz. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyunu bir başka kaba alınız. Bir çay kaşığı irmik ilave ettikten sonra tekrar 5-10 dakika kadar daha pişiriniz. Sıvı miktarı 200 cc olacak şekilde ayarlayınız.
Not: Bebeğinize vereceğiniz yoğurt ekşi tatta olmadığı sürece bebeğiniz yoğurt yemeyi sevecektir. Bu nedenle yoğurdu nasıl mayalayacağınızı tekrar bir gözden geçirelim. Evde yoğurt mayalama tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Bebeğinize yoğurdu her gün taze mayalanmış olarak yediriniz.
SEBZE ÇORBASI-1
Malzemeler:
3-4 su bardağı su 2 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 çay kaşığı irmik
Hazırlanışı: 3-4 su bardağı su,2 orta boy havuç,1 orta boy patates kapaklı bir kapta pişiriniz. Tel süzgeçle hiç ezmeden suyunu bir başka kaba alınız. Bir çay kaşığı irmik ilave ettikten sonra tekrar 5-10 dakika kadar daha pişiriniz. Sıvı miktarı 200 cc olacak şekilde ayarlayınız.
2.HAFTA (BASİT SEBZE PÜRESİ)
Aynı şekilde pişiriniz. Havuç ve patatesleri tel süzgeçte tamamen ezerek püre halinde geçiriniz. Bu pürenin içine yine irmik katarak menü tamamlanmış olur.3.HAFT A (KARIŞIK SEBZE PÜRESİ)
4.HAFTA (TAM SEBZE PÜRESİ)
Bir önceki menüye 1 çay kaşığı zeytinyağı veya pastörize tereyağı katınız.
Not: 6.aydan itibaren sebze çorbası ya da püresine 1 yemek kaşığı kıyma ( 3 kez çekilmeli, yağsız-sinirsiz dana eti) eklenebilir. Daha erken dönemde sebze çorbasına başlanmış bebekler için kuzu ciğeri tercih edilebilir.
PATATES-PIRASA Ç0RBASI
Malzemeler:
30 gr pırasa
100 gr patates
2 su bardağı kadar su
Hazırlanışı: Sebzeleri küçük parçalar halinde doğrayınız ve suda pişiriniz
DOMATES-PATATES-YEŞİL FASULYE ÇORBASI
Malzemeler:
40 gr domates
50 gr patates
40 gr yeşil fasulye
2 bardak su
Hazırlanışı: Sebzeleri küçük parçalar halinde doğradıktan sonra suda pişinceye kadar haşlayınız.
HAVUÇ ÇORBASI
Malzemeler:
2-3 adet büyük havuç 1 çorba kaşığı tereyağ
1 kahve fincanı patates nişastası
6 bardak su veya et suyu
3 adet yeşilbiber
2 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
Hazırlanışı: Havuçların üzerlerini iyice kazıyınız ve yıkadıktan sonra küçük küpler halinde doğrayınız. Daha sonra bu küçük küp havuçları iyice yumuşayana kadar haşlayınız. Suyunu saklayıp, kevgirle havuçları alıp, iyice eziniz. Sakladığınız suyun içine ezilmiş havuçları ekleyiniz.Diğer yandan bir tavada tereyağını eritiniz. Patates nişastasını boza kıvamında sulandırınız ve tereyağına ekleyiniz. Karıştırarak pişiriniz. Pişirdiğiniz nişastayı çorbanın üzerine yavaş-yavaş ilave ediniz. Biberini ilave edip ağır ateşte kaynamaya bırakınız. -Servis yapmadan önce yumurtaları çırpıp terbiyesini yapın ve yavaş-yavaş onu da çorbaya ekleyiniz. Çocuklarınızın severek içeceği çorbanız servise hazır. Dilerseniz üzerine maydanoz da serpebilirsiniz.
SEBZE ÇORBASI-2
Malzemeler:
-2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates
¼ kabak
1/4 havuç
1 çay kaşığı zeytinyağ
1 su bardağı su
Hazırlanışı: Sebzeleri yıkayınız, kabuklu sebzeleri ise soyup doğrayınız, küçük bir tencerede kaynamakta olan suyun içine atınız.Su, sebzelerin üzerini örtecek düzeyde olmalıdır. Kısık ateşte sebzeler yumuşak oluncaya kadar pişiriniz. Yağını pişdikten sonra ilave ediniz.Pişmiş şekilde olan sebzeleri ezerek süzgeçten geçiriniz.
Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimekte ilave edebilirsiniz
SEBZE ÇORBASI-3
Malzemeler:
1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Sebzeleri iyice yıkayınız ve küçük- küçük doğrayınız.1 yemek kaşığı tahıl unu,1 yemek kaşığı zeytinyağı ile pişiriniz ve sonra tel süzgeçten geçiriniz.
Not: 6. ayından sonra 1 tatlı kaşığı tavuk eti ya da dana kıyma katılabilir. Tuz az miktarda 1 yaşından sonra ilave edilebilir.
SEBZE SUYU
Malzemeler:
5 bardak su
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
1 dilim kabak
Marul veya kıvırcık
1 bütün elmanın kabuğu
Hazırlanışı: 5 bardak su,1 havuç,1 patates,1 dilim kabak, birkaç yaprak marul veya kıvırcık ve 1 elma kabuğunu kısık ateşte pişiriniz. Arzu edilirse az miktarda ada çayı ilave edebilirsiniz.
YOĞURT ÇORBASI
Malzemeler:
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı haşlanmış pirinç
2 çorba kaşığı haşlanmış patates
1 çay kaşığı zeytinyağı
50 ml su
Hazırlanışı: Bir tencereye yoğurdu haşlanmış pirinci, patates ve suyu ekleyerek pişiriniz. Piştikten sonra zeytinyağını ilave ediniz. Bebeğinizin yoğurt çorbası hazırdır.
PATATES-YEŞİL FASULYE ÇORBASI
Malzemeler:
40 gr domates
50 gr patates
40 gr yeşil fasulye
2 bardak su
Hazırlanışı: Sebzeleri küçük-küçük doğrayınız,suda pişinceye kadar haşlayınız.
SÜTLÜ ÇORBA
Malzemeler:
1 çay bardağı süt ( 100 cc kadar)
1 yemek kaşığı silme pirinç
Domates suyu ( 50 cc kadar)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Bir tencereye sütü koyunuz. Bir silme yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı,domates suyu veya ezmesini ekleyip pişiriniz. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı katmayı da unutmayınız.
Not: Un katılmadığında çok az ekmek içi iyice ufalanarak verilebilir.
YAYLA ÇORBASI
Malzemeler:
3/4 oranında su bardağı kadar yoğurt
yarım su bardağı kadar su
1 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı un
Hazırlanışı: Pirinci ayıklayınız, yıkayınız ve su ile haşlayınız. Yoğurt ve ezilmiş una pirincin suyundan az miktar katarak ılıtın ve pirince ekleyiniz. Karıştırarak pişiriniz ve sonra yağ ilave ediniz.
PİRİNÇ-MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:
Yarım yemek kaşığı kırmızı mercimek
Yarım yemek kaşığı pirinç
1 su bardağını biraz geçecek kadar su
1 çay kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı: Mercimek ve pirinci ayıkladıktan sonra yıkayınız. Daha sonra kaynamakta olan suyun içine bırakınız. Yumuşayıncaya kadar pişiriniz, içine yağı ekleyiniz.Not: Pirinç yerine bulgurda kullanılabilir.
KREMALI HİNDİBA ÇORBASI
Malzemeler:
1 hindiba 1 patates
1 çorba kaşığı krem peyniri
Hazırlanışı: Hindibayı ve patatesi yıkayınız, Patatesi soyunuz, küçük parçalar halinde doğrayınız.Patates ve hindibayı soğuk suya atarak 20 dakika kaynatınız. Mikserden geçiriniz, krem peyniri ekleyiniz. Servise hazır.
MERCİMEK ÇORBASI
Malzemeler:
2 yemek kaşığı mercimek
1 havuç
1 küçük patates
1/4 dilim soğan
1 çay bardağı su
Hazırlanışı: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek,2 çay bardağı suyu koyunuz.Bir küçük boy havuç, patates ve soğanı rendeleyiniz, bir yemek kaşığı zeytinyağını ilave ederek pişiriniz.
TARHANA ÇORBASI
Malzemeler:
1 su bardağı
Yarım yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ
Hazırlanışı: Tarhanayı soğuk su ile eziniz ve karıştırarak pişiriniz ve daha sonra yağ ilave ediniz. Tarhana acısız olmalıdır.
BAHAR ÇORBASI
Malzemeler:
50 gr bezelye tanesi 50 gr havuç
50 gr yeşil fasulye
1 dal maydanoz
1 tatlı kaşığı tereyağı
Hazırlanışı: Havucu küçük dilimler halinde doğrayınız,yeşil fasulyeyi ince - ince kıyınız,bezelye ile birlikte hepsini haşlayınız.Kıyılmış maydanozu ve tereyağını katıp,mikserden geçiriniz
KREMALI ENGİNAR ÇORBASI
Malzemeler:
Enginar göbeği
30 ml süt
1 çorba kaşığı un
çok az tereyağı
1 çimdik tuz
Hazırlanışı: Tuzlu kaynar suda enginar göbeklerini 15 dakika pişirip püre yapınız.Sütü, unu çorbaya katıp karıştırarak biraz fokurdatınız.
DOMATES ÇORBASI
Malzemeler:
1 adet orta boy domates
1 adet orta boy patates
2 adet fesleğen yaprağı
1/2 litre su
1 çay kaşığı mısır nişastası
Hazırlanışı: Kabuğu soyulmuş, doğranmış, patatesi yarım litre suda 20 dakika kadar haşlayınız. Mikserden geçirerek fesleğen yaprağı ve mısır nişastasını ekleyiniz ve biraz daha kaynatınız. Ilık olarak bebeğinize veriniz.
HAVUÇLU TAVUK
Malzemeler:
15-20 gr kadar tavuk göğsü
130 gr kadar havuç
Hazırlanışı: 15-20 gr kadar derin bir kapta tavuk göğüs etini haşlayınız.Haşlanmış tavuk etini pişmiş ve püre haline getirilmiş
(ortalama 130 gr kadar) havuç ile karıştırıp blender dan geçiriniz.Ilık olarak bebeğinize verebilirsiniz.
Kaynak: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç
Kaynak: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Kılıç
emeğinize sağlık tarifler çok güzel görünüyor hepsini deniycem oğluma :)
YanıtlaSilAfiyet olsun, bol yemeli günleriniz olsun inşallah...
YanıtlaSil