Çocuklarımıza Doğayı ve Hayvanları Sevdirelim

Montessori Eğitiminde Çocuk ve Doğa

Montessori eğitimine yıllarca emek vermiş olan montessori vakfı başkanı olan Tım Seldın çocuklara doğayı sevdirmenin önemini öyle güzel anlatmış ki,açıkçası bunun üzerine kendim yorum yazmaya çekindim.Tım Seldın'ın kitabından küçük bir bölümü sizlerle de paylaşmak istedim; Çocuklar,keşfetme arzusuyla dünyaya gelirler.Etrafı gözlemlemesi ve doğadaki mükemmel dengeyi hissedebilmesi için onu destekleyin.Çocuğunuzun dünyasının yere yakın olduğunu unutmayın.Hayata onun bakış açısıyla bakın.Bir süre için onun peşine takılın.Bu sırada onun dikkatini çeken herşeyi durup incelemeye hazırlıklı olun, bir uğur böceği ya da bir çiçek olabilir.Bir şeylerin başında oyalanırsa sabırsızlanmayın.Ona ayak uydurun.Çocuklar birilerinin bir şeyler anlatmasından çok,kendileri bir şeyler yaparak daha iyi öğrenirler.Çocuklar sadece etrafındakini öğrenmezler, öğrenmeyi de öğrenirler. Hiç bir kitap,ırmak kıyısındaki büyüleyici dünyayı veya çürümüş bir kütüğün altındakileri yakından görüp incelemek kadar öğretici değildir. Kitaplar ve benzeri materyaller,çocukların etrafındaki uyaranları ve tecrübelerini zihinlerine yerleştirmelerinde yardımcı olur.Fakat öğrenmenin temeli, doğrudan gözlem ve pratik yaparak atılır.

Çocuklar dışarıda olmaktan hoşlanırlar.Etrafta dolaşmaya ağaçlara tırmanmaya, böğürtlen toplayıp at kestanesi biriktirmeye bayılırlar.Ormanda aileleriyle yaptıkları yürüyüşler, dere kenarında oynadıkları oyunlar, sahil boyunca yürüyüş yapıp deniz kabukları aramak, zihinlerinde hayat boyu hatırlayacakları güzel anılar bırakır.

Biz Neler Yaptık?

Hafta sonu misafirliğe gittiğimiz Maşukiye'de muhteşem bir gün geçirdik. Oğlumun gün boyu yaşadığı mutluluğa da şahit oldukta sonra ne iyi etmişiz de daveti kabul etmişiz demekten alamadım kendimi. 

Yolumuz çok da kısa olmadığı için sabah kahvaltısı niyetiyle gittiğimiz içinde derelerin ve insan yapımı bir şelalenin de olduğu, ormanın içinde güzel bir mekanda tam da öğlen vakti güzel bir kahvaltı yaptık. Ya da aramızdan bazıları yaptı demek daha doğru olacak. Oğlumun babası ve zaman zaman da ben Kaan efendinin peşinde koşmaktan masada doğru dürüst iki lokma yiyemedik ama oğlumun mutluluktan çıldırdığını görmek zaten her şeye değerdi.  

Sonrasında kahvemizi yine göl kenarında bir mekanda içtik. Kaan'ın bu mekanda doğa ile bütünleşirken Güven amcasının çektiği fotoğraflardan bazılarını aşağıda paylaştım, oğlum çimenlerle, toprakla, börtü böcekle kısacası doğayla resmen iç içe geçti. Bütün kış evde biriktirdiği bütün kötü enerjisini toprağa boşalttı. Çıplak ayaklarının altını gıdıklayan otlara bastıkça yüzünün aldığı şekiller ve o mutlu gülümsemesi günümüzün keyif veren anlarının başında geliyordu. 

Öğleden sonra bizi davet eden Kuytak ailesinin rezidansına :):) ulaştık. Kaan'a hamileyken gittiğimizde de bayılmıştım, Engin amcasının evi öyle güzel bir ev ki kocaman bir bahçenin ve dev meyve ağaçlarının gölgesinde, yemyeşil bir cennet. Zaten evin içinde neredeyse hiç zaman geçirmedik, bir tek oğlum boşalan pillerini şarj etmek için Engin amcasının yatağını bir iki saatliğine ödünç aldı. Biz de o sırada bahçeden toplanmış papaz eriklerini mi anlatsam, yoksa taze pişmiş ev ekmeğinin arasına sürdüğümüz mis gibi tereyağını mı, midemizi doldurmaya daldık. Oğlum uyandıktan sonra maratonumuz bahçede devam etti, meyve topladık, kedileri sevdik, top oynadık, yatıp yuvarlandık v.s.. en son bahçede mangal ile bu özel günün sonuna geldik. Dönerken köy yumurtamızı, şimdiye kadar böylesini içmediğimiz tazelikte ve güzellikte sütümüzü ve bahçeden ellerimizle topladığımız meyvelerimizi alarak evimize döndük. 

Oğlumun bu kadar mutlu olduğu bir gün daha hatırlamıyorum desem yeridir. O günden sonra anladım ki biz bunu yaz boyu alışkanlık haline getirip her hafta sonu mutlaka açık havada bir program yapmalıyız.

Doğa da Neler Yapılabilir?

Bir ağaç sahiplenin,
Bir sincap takip edin,
Yaprakların üstünde yuvarlanın,
Göl kenarında oturup kazları seyredin,
Yabani çilek toplayın,
Taş toplayın,
Yabani çiçekleri gözlemleyip inceleyin,
Sırt üstü yere uzanıp bir ağacın dallarına bakın,
Rüzgarı dinleyin,
Kuşları yuvalarında seyredin,
Bir kelebeği takip edin,
Gölgeleri gözlemleyin,
Evinizin etrafındaki ağaçların isimlerini öğrenin,
Yaprakların şekillerini inceleyin,
Etraftaki nesnelerin üzerine aydınger kağıdı koyarak kömürle karalama çalışmaları yapın,
Tohum ve çekirdek toplayın,
Bodur ağaçlar arayın,
Çam kozalakları bulun,
Hayvanların ayak izlerini inceleyin,
Çürümüş bir ağaç bulup burada neler yaşadığını keşfedin,
Gözleriniz kapalı olarak bir müddet oturun,
Kuş seslerini dinleyin,
Eğrelti otlarını inceleyin,
Temiz havayı içinize çekin,
Bir dere yatağı keşfedin,
Gölgelik bir yerde piknik yapın,
Kollarınızı açın ve helikopter taklidi yaparak bir tepeden aşağı doğru koşun,
Su birikintilerinde mısır yapraklarını kayık gibi yüzdürün,
Yol boyunca çöpleri toplayın,
Mantar toplayın fakat bunları yemeyin,
Uçurtma uçurun.


Oğlumun kedi aşkı

Çocuğunuzun,etrafındaki canlıların önemini anlayabilmesi için hayvanları sevdirin hatta mümkünse evcil hayvan besleyin.Hayvanlar çocukların merhamet duyguları aşılamada ve sorumluluk duygusunu geliştirmede çok faydalıdırlar.

Köpeği görür görmez "haav,haavv"demeye başlayıp yanına gitmek istedi fakat birazcık çekinince bende yanına gittim ve anne-oğul köpeği sevdik...Sevmek istiyor ama yaklaşmaya da korkuyor,neyseki sonrasında bu korkusu geçti ve köpeğe cici cici yaptı.

Kaan'ın köprü aşkı,nerde bir körü görse o köprüyü sayamayacağım kadar çok geçiyor,gidiyor geri dönüyor tekrar gidiyor.Bu işlemi tutmasak akşama kadar yapabilir.

Köprüyü geçiyor diye mutluluğa bakar mısınız?

Aramızda tost yada burger olmuş bir oğlumuz var...

Yaşasınnnn doğa,temiz hava ve özgürlük :)

Mutluluktan kanatlanıp uçacak nerdeyse...


Doğanın ve yeşilliğin cezbedici güzelliğinine dayanamayıp önce ayakkabıları, bir süre sonra da çorapları çıkarttık,yeşilliğin keyfini doyasıya sürdük...

Ağaçtan oğlumla birlikte dut topladık,sonra da afiyetle yedik.

Günün sonunda fotoğrafta gördüğünüz üzere hamakta sızdı kaldı,hem çok yoruldu,hemde temiz hava fena çarptı.Son dakikaya kadar doğanın,temiz havanın ve yeşilliğin tadını çıkardı.


Yine çok beğendiğim, eğitim danışmanı NURAN AKKILIÇ KANSU bir yazısını sizlerle paylaşmak istedim.
http://www.ntvmsnbc.com/id/24963570/ okumanızı tavsiye ederim.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...