Elma Pekmezi Nasıl Yapılır?


%100 doğal kendi annemin köyde, odun ateşinde şeker konulmadan meyvelerin özü tamamen çıkana kadar 2-3gün boyunca ateş hiç sönmeden kaynatarak yaptığı elma-armut pekmezi tamamen kendi bahçemizin ürünlerinden yapılmaktadır.Yaklaşık 15kg.elmadan 1kg.pekmez çıkmaktadır.Onca elmayı bebelerimize yedirmeye çalışsak yediremeyiz,işte bu nedenle bebeler için pekmezler büyük önem taşıyor.

Şimdi size annem elma pekmezini nasıl yapıyor fotoğraflarla onu anlatacağım

Önce elmalar bahçemizdeki ağaçlardan dökülür ve sepetlere doldurulup eve getirilir.Ağır olduğundan taşırken nefes nefese kalırsın.Akan çeşmenin altında bol suyla yıkanır.Sonra bir güzel temizlenir,çekirdekleri çıkartılır ve dörde bölünür.Vitamin kaybı olmaması açısından kabukları özellikle soyulmaz. Elmaların görüntüsünden de gördüğünüz gibi tamamen doğal olduğu anlaşılıyor.

Pekmez için hazırlanan elmalar büyük kazanlara konur ve suyla doldurulup fotoğrafta da gördüğünüz gibi odun ateşinde pişmeye bırakılır.Elmalar iyice yumuşayana kadar pişirilir.

Pişen elmalar önce büyükçe bir süzgeçten,sonra tülbentten geçirilerek akışkan hale getirilir.Tülbentten geçirmek için saatlerce uğraşılır, çok zor geçtiğinden oldukça zahmetli ve yorucudur.Tülbentten geçirilirken fotoğraf çekmeyi malesef ki unutmuşum :(

Tülbentten geçen pekmez tekrardan ateşe konur ve yaklaşık 2-3 gün boyunca ateş hiç sönmeden ağır ateşte iyice koyulana kadar pişirilir.Annem gece uyanıp uyanıp ateşi kontrol eder sönmemesi yada çok harlı ateş olmaması gerekir.Kıvamı ve lezzeti açısından.

Uzun bir pişme sürecinden sonra pekmezimiz iyice koyulaşmış ve meyvelerin özü çıkana kadar kaynatılmıştır.İçinde hiçbir katkı maddesi yada şeker türevleri kesinlikle yoktur.2 kazan dolusu elmadan sadece ve sadece 5kg.pekmez çıktı.

Pekmezimiz hazır,afiyet olsun.Anneciğim ellerine sağlık.


4 yorum:

  1. elma pekmezine kül katıldığını duydum doğrumudur??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz elma pekmezine kül katmayız ve hiç duymadım.Kül veya toprak üzüm pekmezine katılır sebebi ise üzümün asitini alarak ekşiliği kaybolması açısından.Elma pekmezine kül katan varmıdır bilmiyorum ama annem yıllardır yapar ve kül katmaz.

      Sil
  2. Bu sene pekmez senden burcucum isin sakasi gecen sene karpuz pekmezi yapti cok guzel oldu yapilisini bilmiyorum ama tavsiye ederim oglum cok severek yemisti bu sene uzum yapti ama oglum yemiyo sevmedi kuzum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kübracığım istediğin pekmez olsun :) Karpuz pekmezini hiç yemedim fakat üzüm pekmezini mutlaka yedirmeye çalış, demir oranı en yüksek olan pekmez türevi üzüm ve dut pekmezidir.Oğlumun demir oranı düşük çıktığında doktorumuz her sabah aç karnına üzüm yada dut pekmezi yedirmemi söylemişti.

      Sil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...