Kişilikli Çocuk Yetiştirmek İçin


Çocukları katı disiplin ve cezalarla eğitmeye çalışan ailelerin doğru davranış sergilemediğini belirten uzmanlar, problem çözmede psikolojik ve fiziksel şiddet uygulayan ebeveynlerin çocuklarında kişilik bozuklukları görüldüğü uyarısında bulunuyor.
Uzmanlar anne-babaların çocukluklarında problem çözme yöntemi olarak ceza ve şiddet yöntemini kullanmalarının sakıncalı olduğunu bildirdi. Uzman Pedagog Adem Güneş’in ‘Kişilik ve Karakter Gelişiminde Çocukluk Sırrı’ adlı kitabında da belirttiği gibi insan ruhu hassas bir yapıya sahip ve bu ruha göre bir terbiye uygulanmadığı takdirde sorunlar yaşanabiliyor.

Ceza problemi çözmüyor, büyütüyor

Pedagog Güneş “Çocuğa erken yatmazsa ceza, derslerini vaktinde yaparsa mükâfat veriliyor. Ellerini yıkamadığı için odaya kapatılan, ödevini yapmadığı için kapı arkasında tek ayak üstünde bekletilen çocuklarla sarılı etrafımız. Hiçbir çocuğa bu şekilde davranış kazandırılamaz. Ancak kazandırıldığı sanılır. Anne-baba çocuğun yanından ayrılınca, çocuk bu davranışları bırakır.

Çocuk dünyasını hissedemeyen bir anne-baba, çocuğunu iyi bir şekilde yetiştirmek istediği halde, çoğu defa çocuğunun kişilik ve karakterini bozduğunun farkında bile değildir. Çocuk terbiyesi, çocuğu hissetmeden olmaz” diyor.

Baskılar çift kişilikli birey yetiştirir

“Anne-babaların çocukluk sırrını öğrenmeden ve problem çözme yöntemi olarak ceza ve şiddet yöntemini kullanmaktan arınmadan çocuk terbiyesi olmaz” diyen Güneş “Bu şekilde olsa olsa, içinde farklı, dışında farklı; iki kişilikli suni bir insan çıkar ortaya!” diyerek, insan yetiştirmenin ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor.

Onunla çatışmayın

Bir kültürde ‘hoşgörü’ ile karşılanacak olan bir davranışın, başka bir kültürde ‘kâbus’ gibi algılanabileceğini vurgulayan uzman pedagog Adem Güneş, “İnsan, duygu dünyasını kullanabildiği kadar insandır. Çocuğa da duygularını ifade edebilmeyi öğretmek ailelerin görevidir.

Çocuk terbiyesinde birçok model var ki, çocuğu bir ‘şekle sokmak,’ ‘zoraki kişilik’ oluşturmak adına onunla çatışma ve bu çatışmadan kârlı çıkma üzerine inşa edildiği halde, Anadolu Pedagojisi, çocuğun bir fıtratı olduğunu söyler. Bu fıtratın ortaya çıkabilmesi için onun güven içinde ve benliğine saygı duyan yetişkinlerle var olması şartını getirir” demektedir” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...