Kışlık Domates Nasıl Kavanozlanır?

Eylül ayı gelince ilk aklıma gelen şey, kışlık hazırlıklarımın yapılması oluyor nedense.Domates, közlenmiş kırmızı biber, salça, reçel çeşitleri v.s.Öncesinde de buzluğa attığım taze fasulye, barbunya, bezelye v.s oluyor tabiki ama bu ayda yaptıklarım daha bir uğraştıcı olduklarından mıdır ya da daha severek tükettiğimizden midir nedir bunlar benim için çok daha kıymetli oluyor.Önce ki yıllarda kayınvalidemle birlikte yapardım, yapmasını da ondan öğrendim zaten. Ama bu sene yalnız yapmaya karar verdim. Oğlumla yapmak bir hayli zor olsada altından kalkabildim.Kaan uyudukça veya kendi kendine oynadığı zamanlar arasında hemen mutfağa koşup parti parti yapıverdim.Her şeyi kendi emeğin olunca çok daha mutlu oluyormuş insan ve karşında kavanozları gördükçe tüm yorgunluğunu unutuyorsun.Lafı fazla uzatmadan hemen tarife geçelim :)

Önce size yardımcım Kaan'ı tanıştırmakla başlayayım.Kaan annesinden önce iş başına geçti:)

1.Aşama: Önce domatesleri büyük bir kabın içinde güzelce yıkıyoruz.

2.Aşama: Sıcak su dolu bir kabın içerisinde 15-20dk.bekletiyoruz ki soyulması kolay olsun.Kimileri sıcak sudan çıkartıp soğuk suya alarak şoklama yapıyor ama ben ona gerek duymadım ve oldukça kolay soyuldular.Soyulmayan yer olduğunda ise bıçağın ters tarafını domatesin üzerinde hafif bastırarak gezdirip yumuşamasını sağladım,hiç problem olmadı soyarken.


3.Aşama: Domatesin kabuklarını soyuyoruz.

Fotoğrafta da gördüğünüz gibi üzerinde hiç domatesin kabuğu kalmadı.

4.Aşama: Domatesleri dörde bölüyoruz.Robottan geçirirken kolay olsun diye.

5.Aşama: Robottan geçirerek püre haline gelmesini sağlıyoruz.

Püre haline gelmiş domatesimiz.

6kg.Domatesten bu kadar püre çıktı.

6.Aşama: Büyük bir tencereye koyup kaynayana kadar yüksek ateşte pişirmeye bırakıyoruz.Kaynadıktan sonra biraz kısabiliriz.

7.Aşama:İçine tuzunu atıp ara ara karıştırarak çekmesini sağlıyoruz

8.Aşama: Pişmesine yakın birazcık zeytinyağı ilave ediyoruz.Bir üstteki fotoğrafla bu fotoğrafı karşılaştırdığınızda ne kadar çekmesi gerektiğini az çok tahmin edebilirsiniz.

9.Aşama: Domateslerimiz 1 saat kadar kaynadıktan sonra artık pişti ve kavanozlanmaya hazır.

10.Aşama: Domatesleri sıcak sıcak kavanozlara dolduruyoruz.Kapaklarımızı önceden suda kaynatıp,kapaklarda sıcakken kapatıyoruz.

11.Aşama: Ve bir havlunun üzerine kavanozları ters çevirip,yine üzerine bir havlu yada örtü örterek soğumaya bırakıyoruz

İşte kışlık domateslerimiz hazır.Afyet Olsun.

4 yorum:

  1. tarif için teşekkürler. soslara bayıldım, sadece soslaramı? hayır, tencere tabak ne varsa hepsine. ayrıyeten temizliğine ve düzeninede :)

    YanıtlaSil
  2. Seçilciğim çoookkkk teşekkür ediyorum, utandırdın beni :)

    YanıtlaSil
  3. esra erim şenel20 Ağustos 2013 13:32

    bende yaptım domateslerimi hepside tuttu sırada biber konservesi var kışın gerçekten çok iyi oluyor ayrıca bilgilerinizi bizlerle paylaşmanız çok güzel devamını bekliyoruz....

    YanıtlaSil
  4. Afiyet olsun Esra Erim Şenel.Domatesler kışın kurtarıcı oluyor gerçektende...Elimden geldiğince paylaşmaya gayret ediyorum.Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...